Sectiunea 2 Conditii de procurare si instrainare a armelor letale

Data: 12 decembrie 2011   Ora: 16:16

Sectiunea 2 Conditii cu privire la procurarea si instrainarea armelor letale, precum si a munitiei aferente de catre persoanele fizice de cetatenie romana

    Categoriile de persoane fizice care pot fi
autorizate sa procure arme letale

   Art. 14. - (1) Persoanele fizice de cetatenie romana care indeplinesc conditiile prevazute la art. 15 alin. (1) pot fi autorizate, la cerere, sa procure arme letale.

   (2) Armele de aparare si paza pot fi procurate numai de catre urmatoarele categorii de persoane:

   a) demnitarii, magistratii, diplomatii, militarii si politistii, pe perioada cat sunt in activitate si dupa pensionare, trecerea in rezerva sau retragere, dupa caz, cu exceptia situatiei in care acestia si-au pierdut calitatea din motive imputabile lor;

   b) persoanele prevazute de lege, care indeplinesc o functie ce implica exercitiul autoritatii publice, pe perioada in care au aceasta calitate, cu exceptia personalului de paza din cadrul societatilor specializate de paza;

   c) persoanele incluse in programe de protectie a martorilor, pe perioada in care au aceasta calitate.

   (3) Armele de vanatoare pot fi procurate de catre vanatori si colectionarii de arme.

   (4) Armele de tir pot fi procurate de catre sportivii si antrenorii de tir, precum si de catre vanatorii si colectionarii de arme. Vanatorii pot procura numai arme de tir din categoria armelor lungi.

   (5) Armele de colectie letale, aflate in stare de functionare, pot fi procurate numai de catre colectionarii de arme.

   (6) Procurarea armelor prevazute la alin. (2)- (5) se poate realiza prin cumparare, donatie, mostenire, inchiriere sau comodat, dupa caz.

    Conditii de acordare a autorizatiei de procurare a armelor letale

   Art. 15. - (1) Autorizatia de procurare a armelor letale se acorda persoanelor prevazute la art. 14 alin. (2)- (5), daca indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii:

   a) au implinit varsta de 18 ani;

   b) dovedesc necesitatea procurarii armelor, in functie de destinatia acestora, prin documente justificative stabilite in normele metodologice de aplicare a prezentei legi;

   c) nu au fost condamnate, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate mai mare de 1 an, pentru infractiuni comise cu intentie;

   d) nu sunt invinuite sau inculpate in cauze penale pentru fapte savarsite cu intentie, prevazute in Codul penal, Partea speciala, titlurile I-III, titlurile X si XI si la art. 239, 264, 266-272, 279-281, 312 si 317-322, de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a Romaniei, aprobata cu modificari prin Legea nr. 243/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, cu modificarile si completarile ulterioare, de prezenta lege, precum si pentru orice alte infractiuni savarsite cu violenta; 

   e) sunt apte din punct de vedere psihologic si medical si nu sufera de alte afectiuni stabilite prin ordin al ministrului sanatatii, care ar putea pune in pericol propria viata sau a altora, daca ar detine sau ar folosi arme si munitii;

   f) nu prezinta pericol pentru ordinea publica, siguranta nationala, viata si integritatea corporala a persoanelor, conform datelor si informatiilor existente la organele competente;

   g) au absolvit un curs de instruire teoretica si practica, organizat de o persoana juridica autorizata pentru aceasta activitate, in conditiile prevazute in normele metodologice de aplicare a prezentei legi;

   h) nu au savarsit vreuna dintre contraventiile pentru care legea prevede revocarea dreptului de procurare, detinere sau, dupa caz, port si folosire a armelor;

   i) nu au pierdut, anterior, arme letale, din motive imputabile lor, procurate in conditiile prezentei legi.

   (2) Cererea de eliberare a autorizatiei de procurare a armelor se depune de catre solicitant la Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti sau la inspectoratul judetean de politie in a carui raza teritoriala isi are domiciliul si se solutioneaza in termen de 45 de zile de la data primirii acesteia.

   (3) Daca autoritatea competenta cu solutionarea cererii constata ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (1), solicitantului i se refuza autorizarea de procurare a armei si i se comunica, in scris, in termenul prevazut la alin. (2), solutia adoptata, precum si motivele care au stat la baza acesteia.

   (4) Solutia prevazuta la alin. (3) este supusa controlului judecatoresc, potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 29/1990, cu modificarile ulterioare, si poate fi atacata in termen de 15 zile de la data la care a fost adusa la cunostinta solicitantului.

   (5) Ordinul ministrului sanatatii prevazut la alin. (1) lit. e) se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

    Cantitatea de arme pentru care se poate acorda autorizatia de procurare

   Art. 16. - (1) Persoanele prevazute la art. 14 alin. (2)- (5), care indeplinesc conditiile prevazute la art. 15 alin. (1), pot fi autorizate sa procure arme, cu aplicarea corespunzatoare a prevederilor art. 25 in ceea ce priveste scopul pentru care solicita autorizarea, dupa cum urmeaza:

   a) cel mult doua arme de aparare si paza;

   b) un numar nelimitat de arme, dintre cele prevazute la art. 14 alin. (3)- (5), din Romania si cel mult cate doua arme din strainatate, pentru fiecare calatorie a solicitantului in afara teritoriului Romaniei.

   (2) Persoanele prevazute la art. 14 alin. (3)- (5) pot procura din strainatate arme corespunzatoare categoriei din care fac parte, intr-o cantitate mai mare decat cea prevazuta la alin. (1) lit. b), numai prin intermediul armurierilor din Romania, autorizati sa comercializeze arme.

    Valabilitatea autorizatiei de procurare a armelor

   Art. 17. - (1) Autorizatia de procurare a armelor se elibereaza cu o valabilitate de 90 de zile, care poate fi prelungita de catre autoritatea care a emis-o, pentru motive temeinice, pentru o noua perioada de pana la 90 de zile.

   (2) Daca titularul autorizatiei de procurare a armelor nu a procurat armele la sfarsitul celor doua perioade de cate 90 de zile, prevazute la alin. (1), poate solicita, in scris, acordarea unei noi autorizatii de procurare a armelor, fara a mai fi necesar sa faca dovada indeplinirii conditiilor prevazute la art. 15 alin. (1) lit. a), g) si i).

    Conditiile exercitarii dreptului conferit prin autorizatia
de procurare a armelor

   Art. 18. - (1) Titularul autorizatiei de procurare a armelor poate procura, in termenul de valabilitate a acesteia, tipul de arma si cantitatea inscrise in document, de la orice armurier autorizat sa comercializeze in Romania arme letale, precum si de la orice persoana din strainatate autorizata, care comercializeaza in conditiile legii din tara in care se afla arme din aceasta categorie.

   (2) Procurarea armelor de la alta persoana fizica sau juridica se poate face numai prin intermediul unui armurier dintre cei prevazuti la alin. (1).

   (3) In situatia in care titularul autorizatiei de procurare a armelor procura armele din strainatate, acesta le poate introduce in Romania numai prin punctele de trecere a frontierei de stat, care se stabilesc in normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

    Obligatia titularului autorizatiei de procurare a armelor,
care isi schimba domiciliul sau resedinta

   Art. 19. - In cazul in care titularul autorizatiei de procurare a armei isi schimba domiciliul sau resedinta este obligat ca, in termen de 5 zile de la data schimbarii, sa anunte despre aceasta organul de politie in a carui raza de competenta teritoriala se afla noul domiciliu sau, dupa caz, noua resedinta.

    Pierderea dreptului de procurare a armelor

   Art. 20. - Dreptul de procurare a armelor se pierde, iar autorizatia de procurare a armelor se retrage de catre organul care a eliberat-o, daca titularul nu mai indeplineste conditiile prevazute la art. 15 lit. c)-f) si lit. h).

    Procedura de acordare a autorizatiei de procurare a armelor

   Art. 21. - Procedura de acordare a autorizatiei de procurare a armelor se stabileste prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

    Modalitati specifice de procurare a armelor in cazul unor
categorii speciale de persoane

   Art. 22. - (1) Persoanele care indeplinesc o functie de demnitar sau care implica exercitiul autoritatii publice pot procura arme de aparare si paza si de la institutiile in care sunt incadrate sau, dupa caz, le pot primi in dar sau recompensa de la aceste institutii, in conditiile stabilite prin ordin al conducatorului institutiei respective.

   (2) Persoanele incluse intr-un program de protectie a martorilor pot procura arme de aparare si paza numai prin intermediul Oficiului National pentru Protectia Martorilor, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului administratiei si internelor, cu aplicarea corespunzatoare a prevederilor art. 15 alin. (1).

    Instrainarea armelor letale

   Art. 23. - Persoanele care detin arme letale procurate in conditiile prezentei legi le pot instraina numai prin intermediul armurierilor din Romania, autorizati sa comercializeze astfel de arme.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora