Tehnologiile mobile deschid o noua era in serviciile medicale

Tehnologiile mobile deschid o noua era in serviciile medicale Data: 10 ianuarie 2013   Ora: 11:39

Dezvoltarea exploziva a tehnologiei si, in special, a tehnologiilor mobile inteligente genereaza un impact puternic asupra intregului ecosistem medical global. Se vorbeste deja tot mai mult de conceptul de mHealth, sau de medicina bazata pe tehnologiile mobile, arata raportul Ernst & Young, mHealth - Mobile technology poised to enable a new era in health care.

Raportul analizeaza efectele transformarilor generate de folosirea pe scara tot mai larga a tehnologiilor mobile pe segmentul serviciilor de sanatate la nivelul consumatorilor sau al pacientilor, al cadrelor medicale, al furnizorilor de servicii si al contribuabililor din cadrul sistemului.

Tehnologiile mobile - o parghie pentru schimbarea sistemului de sanatate

Recentele dezvoltari din cloud computing permit deja accesarea de pe un terminal mobil a unor volume imense de informatii si aplicatii din domeniul sanatatii. Pe retelele sociale functioneaza deja intregi comunitati de pacienti care schimba intre ei informatii si isi ofera sprijin reciproc, analizele de volume mari de date - big data analytics – pot deja furniza, oriunde si oricand, informatii referitoare la diagnosticare.

Toate aceste tehnologii sunt deja accesibile si se pot dovedi valoroase pentru atingerea celor mai importante trei teluri in schimbarea sistemului global de sanatate: scaderea costurilor, imbunatatirea rezultatelor si cresterea accesului la servicii medicale.

Toti factorii implicati in industria de sanatate sunt constienti ca sistemul actual este invechit si ca este nevoie de un nou sistem pentru livrarea, consumul si plata serviciilor medicale. Costurile de sanatate au ajuns in SUA la 17,9 din PIB, in timp ce in majoritatea tarilor Europene reprezinta 8-9% din PIB si continua sa creasca, iar in China au ajuns deja la 4,5% fiind pe mai departe in crestere rapida.

Tehnologiile mobile permit monitorizarea de la distanta si accesul direct al pacientilor la medici clinicieni atunci cand vor sa puna intrebari. De exemplu, un proiect-pilot de telemedicina derulat in 2011 in Marea Britanie, unde guvernul este principalul contribuabil in sistemul de sanatate, a avut ca rezultat o reducere cu 15% a vizitelor la medic, o reducere de 20% a intrarilor in sistemul de urgenta, o reducere cu 14% a solicitarilor de internare si, cel mai socant, o reducere cu 45% a ratei de mortalitate.

La nivel global, 44 de milioane de aplicatii destinate problemelor de sanatate au fost descarcate in 2011. In SUA, aproximativ 30% dintre cei chestionati au spus ca folosesc ”intotdeauna” sau ”frecvent” internetul atunci cand cauta un raspuns la intrebari medicale, majoritatea considerand ca devin, astfel, niste pacienti mai buni. Patru din 10 consumatori din SUA au folosit media sociale pentru a consulta pareri despre diverse tratamente sau anumiti medici. Accesul la informatiile medicale din media sociale si cele de pe internet este tot mai des facut de pe smartphone-uri si tablete.

Consumatorii participa deja, de la sine putere, in miliarde de discutii online pe teme medicale, cel mai adesea folosind in acest scop un terminal mobil inteligent. Pe PatientsLikeMe.com, doar unul dintre numeroasele retele sociale dedicate problemelor medicale, aproape 150.000 de utilizatori inregistrati schimba intre ei informatii despre conditiile de tratament, medicatie si simptomatologie pentru peste 1.000 de boli.

Oportunitate unica de crestere pentru companiile din tehnologie

Desi conceptul de medicina bazata pe tehnologii mobile – mHealth – incepe sa-si faca tot mai simtite efectele in sistemul de sanatate, suntem inca abia la inceputul curbei de adoptie. Un raport recent arata ca doar 23% dintre consumatori au folosit pana astazi solutiile mobile de sanatate, inclusiv faptul de a suna de la mobil la cabinetul medical. Aceste rezultate sunt inca departe de tiparele generale de utilizare a telefoniei mobile – care arata ca, de exemplu, 64% dintre consumatori au trimis un mesaj text, 38% si-au folosit telefonul mobil ca sa intre pe internet si 27% folosesc aplicatii pe mobil.

In actualul context, companiile din domeniul tehnologiei au capacitatea sa puna pe piata produse si servicii care sa accelereze industria globala de sanatate. Ele sunt bine pozitionate sa joace un rol important in gasirea unei solutii care sa aiba la baza tehnologia pentru una din problemele actuale cele mai stringente ale umanitatii si sa benefcieze de o oportunitate istorica de crestere.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


   

Comentarii


0
 

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »


 

sanatate, mobile, medicalemobil, reducere, informatiisociale, sunt, sistemulcrestere, tehnologiile, aratamhealth, aplicatii, sistemuluiservicii, consumatori, folosit