In afaceri un sfat poate fi genial intr-o situatie, dar dezastruos in alta

Alexandru Ciucu, Designer Tata si Fiul

In afaceri un sfat poate fi genial intr-o situatie, dar dezastruos in alta Data: 19 august 2011   Ora: 15:13

Alexandru Ciucu face parte din elita designerilor romani, fiind totodata un om de afaceri de succes. Fondator al brandului de costume barbatesti premium "Tata si Fiul" si furnizor al Familiei Regale a Romaniei, Alexandru Ciucu a mostenit afinitatea pentru industria modei din familie, dezvoltandu-si spiritul antreprenorial in cadrul unor scoli de prestigiu, atat din Romania cat si din Italia – Facultatea de Finante, Asigurari si Banci din cadrul ASE, Istituto Carlo Secoli Milano, Istituto Marangoni Milano.

Ne puteti oferi cateva detalii despre compania "Tata si Fiul" si despre brandul "Alexandru Ciucu"? In ce an ati inceput activitatea, ce produse oferiti, carui public va adresati?

"Tata si Fiul" este un brand de costume barbatesti de serie care se adreseaza segmentului medium-high, pe care l-am infiintat in anul 1999, deschizand primul magazin sub acest nume in Bucuresti pe Calea Mosilor.

Brandul "Alexandru Ciucu" s-a nascut in anul 2005 si a fost o continuare fireasca a traditiei familiei noastre in domeniul costumelor barbatesti, pozitionandu-se de la bun inceput in zona premium a pietei de profil. Traditia costumelor la comanda in familia Ciucu a inceput in anul 1939, avand-o ca protagonista pe bunica mea din partea tatalui.

Care a fost motivul care v-a determinat sa incepeti propria afacere si sa creati un brand din numele dumneavoastra? Ce v-a atras la industria modei si cum v-a venit ideea de a infiinta afacerea?

In familia noastra a existat dintotdeauna un dezvoltat spirit antreprenorial, asa ca era aproape imposibil sa nu dezvolt aceasta pasiune de familie transformand-o intr-o afacere. Primul brand creat de mine, "Tata si Fiul", a fost practic o creionare in doua cuvinte pe de-o parte a targetului de clienti pe care il vizam, iar pe de alta parte a oamenilor care erau in spatele acestui brand. Am ales propriul nume pentru segmentul premium de costume, deoarece in acest fel cred ca poti oferi o garantie clara a calitatii lucrurilor pe care le facem. Nu m-a atras nimic la lumea modei, pentru ca eu m-am nascut in aceasta lume unde mi-am petrecut atat copilaria cat si adolescenta. In cazul meu, povestea a inceput inainte de a ma naste.

Care au fost modalitatile de finantare ale afacerii? Ati putea sa ne spuneti care a fost investitia initiala si sursele acesteia?

Asa cum spuneam mai devreme, am avut dintotdeauna un spirit antreprenorial, asa ca din mici afaceri cu costume sau cu alte articole vestimentare am reusit in cativa ani sa pun de-o parte o suma frumusica cu care am deschis primul magazin "Tata si Fiul", fiind ajutat si de familie.

Dupa doi ani am plecat la Milano sa aprofundez cunostintele pe care le detineam. Cand m-am intors, aveam mai putini bani, dar aveam in schimb mai multa experienta, asa ca a trebuit sa aman momentul deschiderii atelierului pana in anul 2005.

Suma initiala a fost de peste 100,000 euro fara sa pun la socoteala toate avantajele oferite de faptul ca tatal meu era foarte bine ancorat in acest domeniu, ajutandu-ma cu tot felul de lucruri care altfel m-ar fi costat o avere.

Care au fost principalele obstacole si provocari cu care v-ati confruntat la startup? Cum ati reusit sa le depasiti?

Cele mai mari obstacole au fost si cele mai mari provocari, care m-au ambitionat sa continui in ceea ce faceam. Dintre ele, cred ca cea mai mare provocare o reprezinta oamenii, atat cei care vin in calitate de clienti cat si cei care imi sunt angajati. Nu cred ca va inceta niciodata sa ma fascineze diversitatea umana sub toate aspectele ei.

Ce aduc nou pe piata creatiile Alexandru Ciucu? Prin ce se diferentiaza produsele oferite fata de concurenta?

Sunt unii clienti care apreciaza foarte mult modelele pe care le folosim, altii sunt foarte incantati de calitatea croielii sau de materialele noastre. Chiar si flexibilitatea timpului de executie sau posibilitatea de a personaliza pana in cele mai mici detalii un costum la comanda pot fi atuuri importante in acest domeniu. Eu cred insa ca un mix din toti acesti factori insotit de un "touche" artistic si o cafea buna reusesc sa pozitioneze Atelierul Alexandru Ciucu in topul preferintelor clientilor de profil.

Care sunt factorii determinanti care au contribuit la succesul "Tata si Fiul"?

Calitatea, pretul si longevitatea pe piata.

Printre clientii dumneavoastra se numara personalitati din Familia Regala si din lumea mondena. Cum ati inceput sa colaborati cu acestia si cum ati caracteriza aceasta clientela?

Lucrez pentru Familia Regala a Romaniei si acest statut imi face o mare onoare atat mie cat si intregii mele echipe. Intalnirea a fost simpla, venita pe neasteptate asa cum se intampla lucrurile mari in viata. De altfel, toate colaborarile pe care le am sau pe care le-am avut au inceput simplu si au decurs la fel. Lucrez pentru majoritatea oamenilor importanti din Romania, atat romani cat si de alte nationalitati si cand trebuie sa vorbesc despre relatia cu acesti oameni imi aduc aminte ca am citit odata undeva ca "oamenii cu adevarat mari nu te fac niciodata sa te simti mic". Cred ca acest lucru caracterizeaza in mare masura clientela despre care m-ati intrebat.

Privind in urma, exista vreo situatie in care acum ati fi procedat altfel?

Poate ca am fi putut intra pe piata mai devreme cu cativa ani.

Aveti mentori? Ce impact au avut asupra carierei si afacerii dumneavoastra sfaturile acestora?

Am cate un "mentor" in fiecare om care are o idee mai buna sau o spiritualitate mai dezvoltata decat a mea, indiferent de mediul din care provine.

Care este cel mai important lucru pe care l-ati invatat in urma experientei acumulate?

O poveste care nu se autosustine financiar este sortita pieirii.

Care sunt obiectivele si planurile dumneavoastra de viitor pe plan profesional?

Mi-as dori ca intr-o zi brandul "Alexandru Ciucu" sa depaseasca granitele Romaniei.

In urma experientei acumulate, ce sfaturi le-ati oferi tinerilor designeri?

Nu imi place sa dau sfaturi generale pentru ca situatiile sunt mereu diferite si este posibil ca acelasi sfat sa fie genial intr-o situatie si dezastruos in alta.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


   

Comentarii


0
 

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »


 

ciucu, alexandru, suntfiul, care, tatainceput, atat, credmari, familia, dumneavoastraanul, brand, partecostume, urma, piata