Dezavantajele francizei

Dezavantajele francizei Data: 26 iulie 2011   Ora: 17:27

Prin cumpararea unei francize se castiga dreptul de a utiliza numele unei companii existente si de a vinde produsele sau serviciile oferite de catre aceasta. Recunoasterea brandului unei firme si experienta acesteia poate fi un avantaj enorm pentru persoanele care doresc sa demareze o afacere noua.

Cu toate acestea, inceperea unei afaceri in sistem de franciza poate avea si unele dezavantaje, unele dintre ele fiind descurajatoare.

Franciza poate fi costisitoare. Potrivit unui studiu realizat de Asociatia Internationala de Franciza (IFA) in 1996, 20% din francize au avut costuri de pana la 250.000 $ si 54% au necesitat investitii initiale de peste 100.000 $. In plus, francizorii cer redevente permanente, de la 3% pana la 6% din vanzari. Indiferent daca afacerea are profit sau nu, esti nevoit sa platesti aceste redevente.

Francizorii iti pot cere sa urmezi regulile din manualele privind operatiunile curente ale afacerii. Aceasta rigiditate asigura uniformitatea francizelor firmei, dar poate reduce independenta si creativitatea francizatului.

Intrarea intr-o afacere de tip franciza presupune o relatie juridica pe termen lung cu francizorul. Durata medie a unui contract de franciza variaza intre 3 si 10 ani.

Unii francizori lipsiti de etica induc in eroare sau profita de francizatii lor.

Franciza ca o schema piramidala. Unele companii incearca sa obtina castiguri prin colectarea taxelor de franciza si nu vor petrece timp sau banii necesari pentru a contribui la reusita francizelor pe termen lung. In plus, astfel de “francizori piramida” pot inceta vanzarea de noi francize, lasandu-te cu o afacere fara valoare viitoare.

Supraincarcarea pentru aprovizionari. Unii francizori pot solicita ca achizionarea bunurilor sa se faca doar prin intermediul lor, bunurile avand preturi ridicate.

Taxe pentru training-uri inutile. Unii francizori ar putea sa te taxeze pentru un training inutil.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


   

Comentarii


0