Cum alegi franciza potrivita

Cum alegi franciza potrivita Data: 26 iulie 2011   Ora: 17:00

Una dintre cele mai importante etape in procesul alegerii unei francize reprezinta documentarea si cercetarea pietei in vederea contactarii persoanelor care cunosc cel mai bine franciza respectiva. Oferta de francize este extrem de variata - de la produse cosmetice pana la produse alimentare. Cum alegi franciza potrivita? Cum stii care afacere reprezinta cea mai buna oportunitate?

Francizorii ofera brosuri si prezentari atragatoare, insa in realitate ai nevoie de fapte concrete in ceea ce priveste oferta lor. De indata ce identifici o firma care iti starneste curiozitatea, incepe prin a solicita si a citi cu atentie documentul de instiintare (Franchise Disclosure Document), pe care fiecare francizor este obligat sa il prezinte francizatilor potentiali. In cazul in care nu intelegi toti termenii din document, angajeaza un avocat sau un consultant pentru a-ti explica in ce constau clauzele respectivei francize. Dupa aceasta, este timpul sa discuti cu francizorii.

Iata ce intrebari nu trebuie sa lipseasca din discutie:

- Care este principalul obiectiv al firmei ce vinde franciza? Un raspuns corect ar fi ‘Ne preocupa succesul francizatilor’.

- Din ce cauza anumiti francizati nu au avut succes? Daca francizorul spune ca ‘Nu au respectat indicatiile noastre’, insista sa afli de ce indicatiile si regulile francizei sunt greu de urmarit si care este cea mai mare provocare pentru francizat.

- Cum sunt rezolvate conflictele? Cere detalii cu privire la cel mai recent conflict creat in cadrul unei francize vandute si modul in care acesta a fost solutionat. Vei afla detalii referitoare la respectul pe care francizorul il are pentru francizati si despre angajamentul sau de a-i ajuta sa obtina succes. Daca francizorul declara ca nu a existat niciun conflict pana in prezent, ai toate motivele sa fii sceptic.

- Care sunt cele mai importante abilitati pe care trebuie sa le detina francizatul pentru a conduce afacerea respectiva? In general, francizatii de succes au detinut functii precum Marketing Executive sau Sales Manager.

Este recomandat sa citesti o copie a CV-ului francizorului din top management. Adesea, persoanele care iau decizii din conducerea firmei nu au detinut niciodata o afacere proprie. Daca un francizor sustine ca vei obtine castiguri care difera de cele stipulate in documentul de instiintare (Franchise Disclosure Document), ar trebui sa iti faci griji in legatura cu etica lor in afaceri. De asemenea, daca un francizor da dovada de un entuziasm exagerat la semnarea contractului, fara a se preocupa de calificarile tale profesionale, este cazul sa fii circumspect. Francizorii ar trebui sa fie selectivi, sa caute cei mai calificati candidati care poseda aptitudinile si capitalul necesar pentru a reusi in aceasta afacere.

Odata ce ai aflat toate informatiile necesare de la francizori, este timpul sa discuti cu francizatii. Vei pune intrebari serioase, dar in asa fel incat acestia sa se simta confortabil atunci cand iti ofera raspunsurile.

Este necesar sa afli urmatoarele lucruri de la francizati:

- Cat de pregatiti erau atunci cand au deschis afacerea? Aceasta intrebare cuprinde mai multe elemente, de la accesibilitatea si amabilitatea de care au dat dovada francizorii, pana la temeinicia programului de instruire a francizatilor. Daca francizatii relateaza ca au fost bine pregatiti si ca lucrurile au mers conform planului, acesta este un semn bun. Surprize neplacute sau probleme neasteptate sunt de natura sa indice deficiente in sprijinul francizorului oferit francizelor sale.

- Cat de eficiente sunt programele de marketing? Aduc acestea clienti francizelor? Francizorii discuta cu multa insufletire despre brandul lor si despre crearea de valoare, dar trebuie sa stii daca clientii vor veni sa cumpere produsele tale. Raspunsul pe care il doresti este: ‘Din momentul in care am deschis, s-a format coada la usa magazinului’.

- Care este realitatea financiara? Clarifica cat mai multe aspecte de ordin financiar cu francizatii. Cat costa in realitate infiintarea unui magazin in sistem de franciza? Dupa cat timp incepi sa inregistrezi profit? La ce trebuie sa te astepti? Doar francizatii iti pot oferi informatiile reale.

Ideea de baza este ca renunti la o parte din profitul tau pentru a-l ceda francizorului (redeventa) , in schimbul ajutorului pe care acesta ti-l ofera pentru functionarea afacerii. Trebuie sa cunosti ce aport aduce francizorul in schimbul comisioanelor primite.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


   

Comentarii


0