Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor poli urbani de crestere

Data: 9 decembrie 2010   Ora: 13:41

Aceasta axa prioritara are ca scop cresterea calitatii vietii si crearea de noi locuri de munca, prin reabilitarea infrastructurii urbane, imbunatatirea serviciilor urbane, inclusiv a serviciilor sociale, precum si prin dezvoltarea structurilor de sprijinire a afacerilor si a antreprenoriatului.

Pentru a contribui la o dezvoltare teritoriala echilibrata a tarii si pentru a evita cresterea disparitatilor interne, investitiile vor fi concentrate in acele orase care actioneaza ca poli regionali si/ sau locali de crestere si iradiaza dezvoltare in zonele adiacente, acordand prioritate polilor de crestere localizati in regiunile si judetele cu un nivel de dezvoltare mai scazut in termeni de PIB si somaj.

Concentrarea populatiei, a activitatilor economice si culturale in orase si rolul acestora ca noduri de transport justifica concentrarea investitiilor in regenerarea fizica, imbunatatirea mediului antreprenorial, a calitatii mediului si a serviciilor sociale in zonele urbane.

De aceea, este esentiala sprijinirea oraselor, pentru ca acestea sa-si indeplineasca functiile urbane, mai ales in cazul acelor orase polarizatoare, care au legaturi intense cu arealele inconjuratoare, a caror dezvoltare este dependenta de aceste orase. In acelasi timp, nivelul de dezvoltare al unei regiuni este direct influentat de nivelul de dezvoltare al oraselor mari, prin multitudinea de functii de grad superior pe care acestea le indeplinesc, acestea actionand ca poli de crestere.

 

In cadrul Axei prioritare 1 exista un singur domeniu major de interventie:

1.1. Planuri integrate de dezvoltare urbana

In cadrul acestui domeniu major de interventie sunt prevazute trei sub-domenii, in functie de tipul beneficiarilor de finantare nerambursabila, respectiv:

- poli de crestere, reprezentati de sapte mari centre urbane (Iasi, Constanta, Ploiesti, Craiova, Timisoara, Cluj-Napoca si Brasov) si arealele de influenta ale acestora,

- poli de dezvoltare urbana, reprezentati de municipiile Arad, Baia Mare, Bacau, Braila, Galati, Deva, Oradea, Pitesti, Ramnicu-Valcea, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Targu Mures.

Polii de crestere si polii de dezvoltare urbana au fost desemnati prin HG nr.998/2008 pentru desemnarea polilor nationali de crestere in care se realizeaza cu prioritate investitii din programele cu finantare comunitara si nationala , cu modificarile si completarile ulterioare.

Centre urbane, reprezentate de orase/municipii cu peste 10.000 de locuitori, altele decat orasele/municipiile componente ale celor 7 poli de crestere si orasele/municipiile desemnate ca poli de dezvoltare urbana.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora