POR Axa 1 Poli de dezvoltare urbana Evaluarea tehnica si financiara a cererilor de finantare

Data: 14 decembrie 2010   Ora: 13:01

Evaluarea tehnica si financiara a cererilor de finantare se realizeaza pe baza criteriilor de selectie adoptate de catre Comitetul de Monitorizare pentru Programul Operational Regional, prin Hotararea nr.33/2008, respectiv:

1) Contributia proiectului la realizarea obiectivelor POR

Proiectele vor fi evaluate avand in vedere, in principal, urmatoarele aspecte (subcriterii):

- Relevanta proiectului pentru obiectivele axei prioritare si ale domeniului de interventie (cresterea rolului economic si social al oraselor)

- Oportunitatea investitiilor propuse prin proiectul respectiv

- Importanta proiectului pentru regiune, in contextul Planului integrat din care proiectul respectiv face parte.

 

2) Calitatea, maturitatea si sustenabilitatea proiectelor

Fiecare dintre proiectele componente ale Planului va fi evaluat avand in vedere urmatoarele aspecte (subcriterii) principale:

- Capacitatea solicitantului de a implementa proiectul precum si calitatea metodologiei de implementare a proiectului

- Capacitatea solicitantului de a monitoriza implementarea proiectului,

- Gradul de pregatire/maturitate a proiectului

- Coerenta documentatiei (studiul de fezabilitate/ documentatia tehnico-economica)

- Relevanta solutiei tehnice pentru proiect

- [dupa  caz] Strategia de marketing si de administrare a structurii de sprijinire a afacerilor, planul de reutilizare a investitiei respective etc.

- Masura in care proiectul necesita cofinantare din fonduri nerambursabile

- Coerenta si realitatea bugetului proiectului

- Implementarea masurilor de promovare a egalitatii de sanse, a dezvoltarii durabile, a eficientei energetice si a societatii informationale

- Sustenabilitatea proiectului dupa incetarea finantarii nerambursabile (inclusiv sustenabilitatea financiara)

 

Evaluarea tehnica si financiara se va realiza de catre o echipa de experti evaluatori independenti . Evaluarea tehnica si financiara va permite aprecierea gradului in care proiectul raspunde obiectivelor POR, a coerentei si claritatii metodologiei propuse, a fezabilitatii si eficientei financiare, a sustenabilitatii si durabilitatii proiectului etc. 

Expertii evaluatori (prin secretariatul asigurat de Organismul intermediar) pot solicita clarificari privind cererea de finantare. Solicitantul va trebui sa transmita clarificarile in conditiile si termenul limita specificate in solicitarea de clarificari. Nerespectarea acestor conditii poate duce la respingerea cererii de finantare.

Daca, pe parcursul evaluarii tehnice si financiare, evaluatorii constata ca exista aspecte in prezentarea proiectului care au influenta asupra implementarii sale (e.g. buget incorect, necorelat cu activitatile, buget supra sau subestimat, capacitate operationala insuficienta, mecanisme si capacitate de monitorizare insuficiente, incertitudine cu privire la implementarea corespunzatoare si atingerea rezultatelor proiectului, inclusiv in ceea ce priveste temele orizontale), vor face recomandari fundamentate pentru imbunatatirea proiectului. Recomandarile se fac pentru toate proiectele evaluate (nu doar in cazul proiectelor care nu intrunesc punctajul minim pentru a trece in etapa urmatoare a procesului de evaluare si selectie).

In situatia in care bugetul proiectului este supra sau subestimat, necorelat cu activitatile, calculat incorect, cheltuielile sunt incadrate incorect sau pragurile pentru anumite categorii de cheltuieli nu au fost respectate  (ex: cheltuielile efectuate pentru achizitionarea de terenuri sau expropriere - maxim 10% din valoarea eligibila a proiectului) in categoriile de cheltuieli eligibile si cheltuieli neeligibile, evaluatorii vor solicita, in etapa clarificarilor, un buget revizuit.

Solicitantul de finantare va revizui bugetul si cererea de finantare, avand in vedere observatiile evaluatorilor. Cererea de finantare revizuita va fi semnata de reprezentantul legal al solicitantului si transmisa organismului intermediar, urmand ca o hotarare pentru acceptarea si asumarea bugetului refacut sa fie prezentata in etapa pre-contractuala, in cadrul vizitei la fata locului.

Daca solicitantul nu transmite un buget revizuit, evaluatorii vor analiza situatia respectiva, vor aprecia riscurile pe care le implica si vor puncta in consecinta subcriteriile relevante. Daca proiectul va fi selectat pentru a primi finantare, in functie de riscurile identificate va fi atent monitorizat.

Numai cererile de finantare care obtin un punctaj de minim 3,5 puncte si nu primesc „0” la nici unul dintre criteriile de evaluare tehnica si financiara sunt admise in urmatoarea etapa a procesului de evaluare, respectiv vizita la fata locului.

Atentie! Notificarea solicitantului asupra rezultatului evaluarii tehnice si financiare a cererii de finantare se va face in scris, de catre Organismul Intermediar, numai dupa finalizarea procesului de evaluare pentru toate cererile de finantare aferente proiectelor prin care se implementeaza un plan integrat si pentru care se solicita finantare in cadrul Axei prioritare 1 a POR.

Durata procesului de evaluare tehnica si financiara pentru o cerere de finantare, inclusiv verificarea si acceptarea raportului de evaluare de catre AMPOR, este de maxim 20 zile lucratoare de la data inceperii procesului de evaluare, daca nu se vor solicita clarificari; in caz contrar, perioada se poate prelungi.

 

Grilele de evaluare tehnica si financiara, pentru fiecare categorie de proiecte – vezi Grilele 3 „Evaluarea tehnica si financiara”:

- Grila 3.1 „Evaluarea tehnica si financiara” pentru proiectele care se incadreaza in categoria a) de operatiuni eligibile;

- Grila 3.2 „Evaluarea tehnica si financiara” pentru proiectele care se incadreaza in categoria b) de operatiuni eligibile

- Grila 3.3 „Evaluarea tehnica si financiara” pentru proiectele care se incadreaza in categoria c) de operatiuni eligibile

 

In urma procesului de evaluare tehnica si financiara a cererilor de finantare aferente proiectelor individuale prin care se implementeaza planul integrat si pentru care se solicita finantare in cadrul Axei prioritare 1, acestea pot fi declarate:

- Acceptate, situatie in care se va trece la etapa urmatoare a procesului de evaluare si selectie, respectiv vizita la fata locului, sau

- Respinse, in cazul in care proiectul nu va obtine un punctaj de minim 3,5 puncte in urma procesului de evaluare tehnica si financiara, sau este punctat cu „o” (zero) la oricare dintre criteriile de evaluare tehnica si financiara, situatie in care:

- Daca aspectele care determina respingerea cererii de finantare pot fi remediate, solicitantul va efectua modificarile / completarile / corectiile necesare si va redepune documentatia revizuita, aferenta cererii de finantare respective, la organismul intermediar, in termenul indicat de acesta, termen care nu poate depasi 30 de zile lucratoare de la data notificarii asupra rezultatului procesului de evaluare tehnica si financiara. In cazul in care acest termen nu este respectat, documentatia va fi respinsa, orasul/municipiul – pol de dezvoltare urbana avand dreptul de a redepune Planul integrat si cererile de finantare pentru proiecte la o data ulterioara, data de la care se va relua procesul de evaluare si selectie, in integralitate.;

- Daca aspectele care determina respingerea cererii de finantare nu pot fi remediate, solicitantul are dreptul de a inlocui proiectul aferent cererii respective cu un altul similar (din aceeasi categorie de operatiuni eligibile), inclus de asemenea in planul de actiune aferent planului integrat, si va depune cererea de finantare pentru acest nou proiect, impreuna cu toate anexele solicitate conform prezentului Ghid, la organismul intermediar, intr-un termen care nu poate depasi 5 luni de la data notificarii asupra rezultatului procesului de evaluare. Noua cerere de finantare va intra in procesul de verificare a conformitatii administrative si a eligibilitatii incepand cu ziua lucratoare imediat urmatoare celei in care a fost depusa la organismul intermediar.

- Daca aspectele care determina respingerea cererii de finantare nu pot fi remediate, iar solicitantul nu poate inlocui proiectul aferent cererii respective cu un alt proiect similar inclus in planul de actiune:

- daca prin acest lucru nu sunt afectate conditiile minime de acceptare spre finantare a planului integrat (respectiv minim 2 proiecte din categorii diferite de operatiuni, din care unul obligatoriu din categoria a), respectiv „Reabilitarea infrastructurii urbane si imbunatatirea serviciilor urbane, inclusiv transportul urban”), se va continua procesul de evaluare si selectie pentru acele cereri de finantare care sunt admise;

- daca prin acest lucru nu mai sunt indeplinite conditiile minime de acceptare spre finantare a planului integrat (respectiv minim 2 proiecte din categorii diferite de operatiuni, din care unul obligatoriu din categoria a), respectiv „Reabilitarea infrastructurii urbane si imbunatatirea serviciilor urbane, inclusiv transportul urban”), planul integrat va fi respins in integralitate, urmand ca solicitantul sa redepuna intreaga documentatie, conform prevederilor prezentului Ghid, la o data ulterioara, in conditiile in care se vor indeplini criteriile si cerintele de admisibilitate a planului si a celor prevazute pentru cererile de finantare aferente proiectelor individuale. In aceasta situatie, procesul de evaluare se va relua de la prima etapa, respectiv analiza admisibilitatii planului integrat.

Punctajul final al planului integrat va fi stabilit ca medie aritmetica intre totalul punctajelor obtinute de proiectele componente acceptate si numarul acestor proiecte.

Planurile integrate de dezvoltare urbana - si proiectele individuale prin care se implementeaza aceste planuri pentru care se solicita finantare in cadrul Axei prioritare 1 – vor fi acceptate spre finantare in limita alocarii financiare disponibile pentru fiecare oras/municipiu – pol de dezvoltare urbana.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora