POR Axa 1 Domeniul major de interventie 1.1

Data: 9 decembrie 2010   Ora: 14:27

Domeniul major de interventie 1.1 ? Planuri integrate de dezvoltare urbana, din cadrul Axei Prioritare 1, din Programul Operational Regional

Obiectivul acestui domeniu major de interventie il reprezinta – conform Programului Operational Regional - cresterea calitatii vietii si crearea de noi locuri de munca in orase, prin reabilitarea infrastructurii urbane si imbunatatirea serviciilor urbane, inclusiv a serviciilor sociale, precum si prin dezvoltarea structurilor de sprijinire a afacerilor si a antreprenoriatului.

Avantajul unei abordari integrate a problemelor economice, sociale si de mediu din zonele urbane degradate consta in faptul ca se pot rezolva simultan o serie de probleme intre care exista relatii de interdependenta si care afecteaza atat zona urbana cat si arealele adiacente. Din acest motiv, prin Programul Operational Regional s-a prevazut ca, in cadrul acestei axe prioritare, vor fi finantate planuri integrate de dezvoltare urbana pe termen mediu sau lung, avand ca scop regenerarea arealelor urbane  (zone de actiune urbana), clar delimitate spatial in cadrul oraselor. Implementarea acestor planuri integrate va avea impact atat asupra dezvoltarii de ansamblu a orasului, cat si a zonei inconjuratoare.

Aceste planuri integrate vor fi implementate prin proiecte de reabilitare a infrastructurii urbane degradate, de dezvoltare a activitatilor antreprenoriale pentru ocuparea fortei de munca, precum si actiuni de reabilitare a infrastructurii sociale si imbunatatirea serviciilor sociale. In acest context, planurile integrate de dezvoltare si regenerare urbana vor contribui la atingerea obiectivului specific al POR, anume cresterea rolului economic si social al oraselor, prin aplicarea unei abordari policentrice pentru o dezvoltare mai echilibrata a regiunilor, in concordanta cu obiectivele Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Regionala si Cadrului National Strategic de Referinta, precum si cu Orientarile Strategice Comunitare pentru actuala perioada de programare 2007-2013.

Astfel, in cadrul acestei Axe prioritare se vor finanta, pe baza unor planuri integrate de dezvoltare, proiecte promovate de poli de crestere - alcatuiti dintr-un mare centru urban si zona sa de influenta (areal de antrenare), poli de dezvoltare urbana – reprezentati de 13 orase/municipii, si centre urbane - reprezentate de orase/municipii cu peste 10.000 locuitori, altele decat polii de crestere si polii de dezvoltare urbana.

In cazul oraselor/municipiilor - centre urbane, pentru care a fost elaborat prezentul Ghid, planul integrat de dezvoltare urbana este un document de planificare a dezvoltarii unei zone de actiune urbana, care se implementeaza prin proiecte individuale, identificate in planul de actiune.

Zona de actiune urbana reprezinta un teritoriu / areal clar delimitat in cadrul unui oras/municipiu, de regula contiguu / fara enclave, identificat pe baza unor criterii bine stabilite si fundamentat de analiza efectuata in Planul integrat, areal unde sunt concentrate anumite probleme care - in vederea solutionarii - necesita o abordare integrata. In aceasta zona se vor concentra proiectele propuse in vederea rezolvarii problemelor identificate, proiecte pentru care se solicita finantare in cadrul Axei prioritare 1 a POR. Zona de actiune urbana poate cuprinde ansamblul orasului sau un areal bine delimitat in cadrul acestuia, a carei populatie este de minim 10.000 locuitori

Planurile integrate de dezvoltare ale centrelor urbane  se finanteaza partial sau in totalitate, pe o baza competitiva, in functie de calitatea planurilor urbane de dezvoltare propuse si maturitatea  proiectelor,  din axa prioritara 1 a POR, in limita fondurilor de care dispune fiecare regiune de dezvoltare pentru centrele urbane

Atentie! Orasele/municipiile – centre urbane pot depune cereri de finantare pentru proiecte individuale si in cadrul altor Axe prioritare ale Programului Operational Regional, cu exceptia acelor proiecte care sunt incluse in Planul integrat pentru dezvoltare urbana, pentru care se poate solicita finantare doar in cadrul Axei prioritare 1.

De asemenea, Programele Operationale aflate sub obiectivul Cooperare Teritoriala Europeana, in masura relevantei, pot fi utilizate pentru pregatirea parteneriatelor si proiectelor pentru a consolida rolul transfrontalier si transnational al acestor orase/municipii.

Proiectele individuale, incluse in planurile integrate de dezvoltare urbana ce vor fi finantate prin intermediul Axei prioritare 1, domeniul major de interventie 1.1 al POR trebuie sa se incadreze in urmatoarele categorii de operatiuni si activitati eligibile:

a) reabilitarea infrastructurii urbane si imbunatatirea serviciilor urbane, inclusiv transportul urban:

- infrastructura publica urbana

- transport si mobilitatea populatiei

- patrimoniu cultural mondial (UNESCO), national si local, din mediul urban

b) dezvoltarea durabila a mediului de afaceri;

c) reabilitarea infrastructurii sociale.

Atentie! Planul integrat trebuie sa cuprinda minim doua proiecte din categorii diferite de operatiuni [vezi lit.a), b) si c) de mai sus], dintre care unul trebuie sa priveasca obligatoriu reabilitarea infrastructurii urbane si imbunatatirea serviciilor urbane, inclusiv transportul urban (respectiv lit.a) de mai sus).

Pentru informatii detaliate cu privire la activitatile eligibile pentru fiecare dintre tipurile mentionate mai sus, va rugam sa consultati Sectiunea II.2.2.A.2 Eligibilitatea proiectului din prezentul Ghid. In ceea ce priveste categoriile de cheltuieli eligibile, va rugam consultati Sectiunea II.1.4 Intocmirea bugetului din prezentul Ghid.

Pentru Axa prioritara 1, domeniul major de interventie 1.1 sunt prevazuti, in cadrul Programului Operational Regional, urmatorii indicatori de rezultat, pentru monitorizarea si evaluarea programului:

Indicator de realizare imediata Unitate de masura Tinta pentru 2015
Planuri integrate de dezvoltare urbana integrata acceptate (nr.) Numar 30
Proiecte care asigura imbunatatirea infrastructurii urbane si serviciilor urbane, inclusiv transportul urban  (nr.) % din bugetul total alocat 60
Proiecte care promoveaza dezvoltarea durabila a mediului de afaceri (nr.) % din bugetul total alocat 15
Proiecte care  asigura reabilitarea infrastructurii sociale, inclusiv locuinte sociale si imbunatatirea serviciilor sociale (nr) % din bugetul total alocat 25
Indicatori de rezultat Unitate de masura Tinta pentru 2015
Locuitori care beneficiaza de implementarea planurilor integrate de dezvoltare urbana  Numar  400.000
 Companii stabilite in polii de crestere regionali si locali  Numar  400
 Locuri de munca create / mentinute (nr.)  Numar  1.500

 

Indicatori suplimentari Tinta orientativa 2015
Indicatori de realizare imediata (output)  
Cladiri reabilitate/modernizate si pregatite pentru noi activitati economice/sociale - infrastructura urbana (nr.)  
Suprafata cladirilor reabilitate/modernizate si pregatite pentru noi activitati economice/sociale - infrastructura urbana (mp)  
Suprafete degradate/poluate si neutilizate reabilitate/pregatite pentru noi activitati economice/sociale – infrastructura urbana  (mp)   
Suprafata spatiilor publice modernizate - infrastructura urbana (mp)  
Echipamente pentru siguranta populatiei - infrastructura urbana (nr)  
Lungimea retelei de transport public extinsa/reabilitata (km)  
Obiective de patrimoniu restaurate/amenajate - patrimoniu cultural local in mediul urban (nr)  
Obiective de patrimoniu restaurate/amenajate - patrimoniu cultural national (nr)  
Obiective de patrimoniu restaurate/amenajate - patrimoniu UNESCO (nr)  
Structuri nou create de sprijinire a afacerilor (nr)  
Structuri extinse/modernizate de sprijinire a afacerilor (nr)  
Suprafata utila nou creata a structurilor de afaceri (mp)  
Suprafata utila extinsa/modernizata a structurilor de afaceri (mp)  
Centre sociale reabilitate/modernizate/echipate – infrastructura pentru servicii sociale (nr)
Indicatori de rezultat (result) Tinta orientativa 2015
Locuitori care beneficiaza de implementarea proiectelor – infrastructura urbana (nr)  
Locuitori care beneficiaza de implementarea proiectelor – transport urban (nr)  
Vizitatori la obiective turistice - patrimoniu cultural local in mediul urban (nr)  
Vizitatori la obiective turistice - patrimoniu cultural national (nr)  
Vizitatori la obiective turistice - patrimoniu UNESCO (nr)  
IMM atrase in structuri de afaceri (nr)  
Rata de ocupare a structurilor de afaceri (%)  
Locuri de munca nou create: infrastructura pentru afaceri, din care (nr)  
Locuri de munca nou create: infrastructura pentru afaceri,  femei (nr)  
Locuri de munca nou create: infrastructura pentru afaceri, barbati (nr)  
Cresterea numarului de persoane care beneficiaza de infrastructura reabilitata/ modernizata / echipata - infrastructura pentru servicii sociale, din care: (%)  
Cresterea numarului de persoane care beneficiaza de infrastructura reabilitata / modernizata / echipata -infrastructura pentru servicii, femei (%)  
Cresterea numarului de persoane care beneficiaza de infrastructura reabilitata / modernizata / echipata, -infrastructura pentru servicii, barbati (%)  
Persoane de etnie rroma care beneficiaza de infrastructura reabilitata / modernizata / echipata – infrastructura pentru servicii sociale (nr)  

 

Indicatori de mediu,  urmariti la nivel de program, conform Evaluarii Strategice de Mediu :

- Emisii de NOx, SO2, COV

- Emisii de particule fine (PM10 si PM2.5) – tone Azot total – mg/l

- Emisii de echivalent CO2 in atmosfera – tone de echivalent CO2

- Suprafata afectata din zonele verzi – ha

- Proiecte care contribuie la protectia impotriva dezastrelor naturale si industriale (nr)

- Deseuri reciclate (in tone), recuperate (in tone), refolosite (in tone)

- Zone industriale dezafectate reabilitate si/sau folosite pentru dezvoltare (ha)

- Proiecte care valorifica patrimoniul cultural –istoric (nr)

- Eficienta energetica sporita in companiile sprijinite, fabrici, institutii (%) 

Indicatori de monitorizare la nivel de proiect (lista orientativa)

- Crearea, dezvoltarea, modernizarea, echiparea infrastructurii urbane 

- Spatii publice modernizate: strazi, scuaruri, trotuare, pasaje, etc.  (mp)

- Cladiri aflate in stare de degradare, reabilitate si modernizate pentru alte destinatii (mp)

- Obiective de patrimoniu cultural mondial – UNESCO -, national, local  din mediul urban, restaurate (nr.)

- Terenuri poluate/neutilizate amenajate pentru alte tipuri de activitati (ha)

- Imbunatatirea transportului public urban

- Linii de tramvai/troleibuze nou-infiintate/modernizate (km)

- Crearea, dezvoltarea mediului de afaceri

- Structuri de afaceri create/dotate (mp)

- Structuri de afaceri modernizate/dotate (mp)

- Structuri de afaceri dotate cu echipamente IT (nr.)

- Infrastructura feroviara construita/ modernizata/ extinsa in interiorul SSA (km)

- Infrastructura rutiera construita/ modernizata/ extinsa in interiorul SSA (km)

- Infrastructura utilitati de baza create/ modernizate/extinse in structura de afaceri (km)

- Drumuri de acces la SSA, construite/ modernizate/ extinse (km)

- Companii stabilite in orasele care au beneficiat de investitii pe baza planurilor  de dezvoltare (nr), pe categorii de marime: microintreprinderi, IMM-uri, intreprinderi mari

- Imbunatatirea infrastructurii serviciilor sociale

- Centre sociale modernizate (mp)

- Persoane care beneficiaza de serviciile sociale oferite de centrul social  modernizat/ dezvoltat /echipat (numar), din care: copii, varstnici, barbati, femei, persoane de etnie roma, alte persoane defavorizate (persoane cu dizabilitati, persoane foste dependente de droguri, etc);

- Beneficiari de servicii sociale oferite de centrele sociale  modernizate/ dezvoltate/ echipate, pe grupe de varsta (numar): 0-18 ani,  19-60 ani,  peste 60 ani;

- Persoane din categorii defavorizate (persoane de etnie roma, persoane cu dizabilitati, persoane foste dependente de droguri, etc), beneficiare de servicii sociale oferite de centrele sociale  modernizate /dezvoltate/echipate -  (re)integrate pe piata muncii (nr)

- Echipamente pentru cresterea sigurantei si prevenirea criminalitatii achizitionate (nr.)

- Crearea de locuri de munca

- Locuri de munca nou create total (nr-echiv. norma intreaga), din care: femei/ barbati

- Locuri de munca dupa durata angajarii: permanente /temporare, total (nr-echiv. norma intreaga), din care: femei/ barbati

- Locuri de munca nou create ocupate de persoane de etnie roma: total (nr-echiv. norma intreaga) 

Acesti indicatori vor fi luati in calcul de catre solicitant in completarea cererii de finantare pentru proiecte individuale, pentru evidentierea contributiei acestora la atingerea obiectivelor specifice ale axei prioritare/domeniului major de interventie.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora