Am 61 de ani si doresc sa particip la Pilonul III de pensii facultative. Am inteles ca trebuie sa contribui cu 90 de rate si apoi sa continui cu rate lunare pana la iesirea la pensie. Daca depun 4500 RON reprezentand 90 de rate si continui pana la 65 de ani cu plata ratelor, care va fi pensia suplimentara pe care o voi primi si pentru ce perioada primesc aceasta pensie?

Pilonul III este denumirea data sistemului de pensii facultative, administrate de companii private, sistem bazat pe conturi individuale si aderare facultativa.

Spre deosebire de Pilonul II, legislatia Pilonului III nu interzice participarea la pensiile facultative in functie de varsta. Oricine poate contribui in sistem cu pana la 15% din veniturile brute realizate lunar.

Astfel, pentru a beneficia de o pensie facultativa, conditiile legale impun ca fiecare participant sa aiba cel putin 90 de contributii lunare, nu neaparat consecutive, facute la fond, o varsta de cel putin 60 de ani si o suma minima acumulata.

Conform Legii 204/2006, actualizata, privind pensiile facultative:

Cap XII Plata pensiilor, Art.93.

(2) Dreptul la pensia facultativa se deschide, la cererea participantului, cu indeplinirea urmatoarelor conditii cumulative:

a) participantul a implinit varsta de 60 de ani;

b) au fost platite minimum 90 de contributii lunare;

c) activul personal este cel putin egal cu suma necesara obtinerii pensiei facultative minime prevazute prin normele adoptate de Comisie (CSSPP).

Portalul financiar eFin.ro afiseaza institutiile financiare din Romania si produsele acestora si va ofera posibilitatea de a aplica pentru acestea.

Pentru a vizualiza ofertele de fonduri de pensii facultative, puteti consulta categoria Fonduri de Pensii.

Pentru a contracta orice produs, dati click pe butonul "Aplica" si completati formularul cu datele dumneavoastra de contact. In continuare, veti fi contactat de un reprezentant al institutiei finantatoare in scopul furnizarii de informatii suplimentare.

Pentru alte informatii in ceea ce priveste situatia dvs., va sugeram sa consultati Legea 204/2006 privind pensiile facultative si sa va adresati societatii de administrare a fondurilor de pensii private cu care doriti sa colaborati. Datele de contact ale acestora pot fi gasite accesand urmatorul link - Administratori Fonduri Pensii.Urmareste-ne si pe ...

Cele mai citite intrebari din categoria Fonduri

 
 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- AdaugaComentarii


1 comentariu


maria , acum over 6 years
  (148)   (186)

nu e ce caut

 
Cautare rapida intrebari
   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »