Sectiunea III Functionarea zonelor libere si a antrepozitelor libere

Data: 19 aprilie 2011   Ora: 09:20

Art. 189

(1) Durata stationarii marfurilor in zonele libere sau in antrepozitele libere este nelimitata.
(2) Pentru anumite marfuri mentionate la Art. 183 lit.b) care sunt cuprinse in reglementarile privind politica agricola se pot stabili termene specifice prin regulamentul vamal.

Art. 190

(1) Orice activitate industriala, comerciala sau de servicii dintr-o zona libera sau antrepozit liber este permisa cu respectarea conditiilor prevazute in prezentul cod. Exercitarea acestor activitati este notificata in prealabil autoritatii vamale.
(2) Autoritatea vamala poate impune anumite interdictii sau restrictii asupra activitatilor mentionate la alin.(1), tinand cont de natura marfurilor in cauza sau de cerintele supravegherii vamale.
(3) Autoritatea vamala poate interzice exercitarea unei activitati intr-o zona libera sau antrepozit liber persoanelor care nu ofera garantiile necesare respectarii dispozitiilor prevazute de prezentul cod.

Art. 191

(1) Pe durata stationarii intr-o zona libera sau intr-un antrepozit liber, marfurile straine pot:
a) sa fie puse in libera circulatie, in conditiile prevazute de acest regim si de dispozitiile privind datoria vamala, cuprinse in prezentul capitol;
b) sa faca obiectul manipularilor uzuale prevazute la Art. 129, fara autorizare;
c) sa fie plasate sub regimul de perfectionare activa, conform conditiilor prevazute pentru acest regim;
d) sa fie plasate sub regimul de transformare sub control vamal, in conditiile prevazute de acest regim;
e) sa fie plasate sub regimul de admitere temporara, in conditiile prevazute de acest regim;
f) sa fie abandonate in favoarea statului;
g) sa fie distruse, pe cheltuiala detinatorului, cu conditia ca persoana interesata sa furnizeze autoritatii vamale toate informatiile pe care aceasta le considera necesare.
(2) Cand marfurile sunt plasate sub unul dintre regimurile prevazute la alin.(1) lit.c), d) sau e), autoritatea vamala poate, in masura in care este necesar, sa tina cont de conditiile de functionare si de supraveghere vamala ale zonelor libere sau antrepozitelor libere si sa-si adapteze modalitatile de control prevazute.

Art. 192

Marfurile romanesti prevazute la Art. 183 lit.b) care sunt cuprinse in reglementarile privind politica agricola pot sa faca obiectul numai acelor forme de manipulare mentionate la Art. 129 alin.(2). Aceste manipulari pot fi efectuate fara autorizare.

Art. 193

(1) Cand dispozitiile Art. 191 si 192 nu se aplica, marfurile straine si cele romanesti mentionate la Art. 183 lit.b) nu pot fi consumate sau utilizate in zonele libere sau antrepozitele libere.
(2) Fara a aduce atingere dispozitiilor aplicabile rezervelor si stocurilor si in masura in care regimul in cauza prevede astfel, prevederile alin.(1) nu impiedica utilizarea sau consumul de marfuri a caror punere in libera circulatie sau a caror admitere temporara nu ar atrage dupa sine aplicarea drepturilor de import, a masurilor de politica comerciala sau a masurilor cuprinse in reglementarile privind politica agricola. In aceasta situatie nu este necesara depunerea declaratiei de punere in libera circulatie sau de admitere temporara. O astfel de declaratie este necesara in cazul in care pentru marfuri se aplica un contingent sau un plafon.

Art. 194

(1) Persoanele care desfasoara o activitate de depozitare, prelucrare sau transformare, vanzare sau cumparare de marfuri intr-o zona libera sau antrepozit liber sunt obligate sa tina evidenta operativa a marfurilor, in forma aprobata de autoritatea vamala. Marfurile se inregistreaza in evidenta operativa la momentul in care sunt introduse in incintele apartinand unei astfel de persoane. Evidenta operativa trebuie sa permita autoritatii vamale sa identifice marfurile si sa reflecte miscarea acestora.
(2) In cazul transbordarii marfurilor in interiorul unei zone libere, inregistrarile care se refera la acestea sunt tinute la dispozitia autoritatii vamale. Depozitarea de scurta durata a marfurilor, in cadrul unei astfel de transbordari, este considerata ca facand parte din operatiunea de transbordare. Cand marfurile care sosesc din afara teritoriului vamal al Romaniei sunt plasate direct intr-o zona libera sau in cazul marfurilor care ies dintr-o zona libera pentru a parasi direct teritoriul vamal al Romaniei, se depune declaratia sumara prevazuta la Art. 60-62 sau la Art. 201-204, dupa caz.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora