Accize si alte taxe speciale Cap1.1 Sectiunea9 Deplasarea si primirea produselor accizabile aflate in regim suspensiv de accize

Data: 18 noiembrie 2010   Ora: 11:44

Cod Fiscal 2010 Titlul VII - Accize si alte taxe speciale - Capitolul I.1 - Sectiunea a IXa - Deplasarea si primirea produselor accizabile aflate in regim suspensiv de accize.

SECTIUNEA A 9-A

DEPLASAREA SI PRIMIREA PRODUSELOR ACCIZABILE AFLATE IN REGIM SUSPENSIV DE ACCIZE


ART. 206.30         

DEPLASAREA PRODUSELOR ACCIZABILE AFLATE IN REGIM SUSPENSIV DE ACCIZE

(1) Antrepozitarii autorizati de catre autoritatile competente ale unui stat membru sunt recunoscuti ca fiind autorizati atat pentru circulatia nationala, cat si pentru circulatia intracomunitara a produselor accizabile.

(2) Produsele accizabile pot fi deplasate in regim suspensiv de accize pe teritoriul Comunitatii, inclusiv daca produsele sunt deplasate via o tara terta sau un teritoriu tert:

a) de la un antrepozit fiscal la:

1. un alt antrepozit fiscal;

2. un destinatar inregistrat;

3. un loc de unde produsele accizabile parasesc teritoriul Comunitatii, in sensul art. 206.34 alin. (1);

4. un destinatar in sensul art. 206.56 alin. (1), in cazul in care produsele sunt expediate din alt stat membru;

b) de la locul de import catre oricare dintre destinatiile prevazute la lit. a), in cazul in care produsele in cauza sunt expediate de un expeditor inregistrat. In sensul prezentului articol, locul de import inseamna locul unde se afla produsele in momentul in care sunt puse in libera circulatie, in conformitate

cu art. 79 din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/92. Expeditorul inregistrat in Romania poate sa isi desfasoare activitatea in aceasta calitate numai in baza autorizatiei valabile emise de autoritatea competenta.

(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit. a) pct. 1 si 2 si lit. b) si cu exceptia situatiei prevazute la art. 206.29 alin. (4), produsele accizabile pot fi deplasate in regim suspensiv de accize catre un loc de livrare directa situat pe teritoriul Romaniei, in cazul in care locul respectiv a fost indicat de antrepozitarul autorizat din Romania sau de destinatarul inregistrat, in conditiile stabilite prin normele metodologice.

(4) Antrepozitarul autorizat sau destinatarul inregistrat prevazuti la alin. (3) au obligatia de a depune raportul de primire prevazut la art. 206.33 alin. (1).

(5) Prevederile alin. (2) si (3) se aplica si deplasarilor de produse accizabile cu nivel de accize zero care nu au fost eliberate pentru consum.

(6) Deplasarea produselor accizabile in regim suspensiv de accize incepe, in cazurile prevazute la alin. (2) lit. a), in momentul in care produsele accizabile parasesc antrepozitul fiscal de expeditie si, in cazurile prevazute la alin. (2) lit. b), in momentul in care aceste produse sunt puse in libera circulatie, in conformitate cu art. 79 din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/92.

(7) Deplasarea in regim suspensiv de accize a produselor accizabile se incheie:

1. in cazurile prevazute la alin. (2) lit. a) pct. 1, 2 si 4 si lit. b), in momentul in care destinatarul a receptionat produsele accizabile;

2. in cazurile prevazute la alin. (2) lit. a) pct. 3, in momentul in care produsele accizabile au parasit teritoriul Comunitatii.

 

ART. 206.31

DOCUMENTUL ADMINISTRATIV ELECTRONIC

(1) Deplasarea intracomunitara de produse accizabile este considerata ca avand loc in regim suspensiv de accize doar daca este acoperita de un document administrativ electronic procesat, in conformitate cu alin. (2) si (3).

(2) In sensul alin. (1), expeditorul din Romania inainteaza un proiect de document administrativ electronic la autoritatile competente, prin intermediul sistemului informatizat prevazut la art. 1 din Decizia nr. 1.152/2003/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 16 iunie 2003 privind informatizarea circulatiei si a controlului produselor supuse accizelor, denumit in continuare sistemul informatizat.

(3) Autoritatile competente prevazute la alin. (2) efectueaza o verificare electronica a datelor din proiectul de document administrativ electronic, iar in cazul in care:

a) datele nu sunt corecte, expeditorul este informat fara intarziere;

b) datele sunt corecte, autoritatea competenta atribuie documentului un cod de referinta administrativ unic si il comunica expeditorului.

(4) In cazurile prevazute la art. 206.30 alin. (2) lit. a) pct. 1, 2 si 4, la art. 206.30 alin. (2) lit. b) si la art. 206.30 alin. (3), autoritatea competenta transmite fara intarziere documentul administrativ electronic autoritatii competente din statul membru de destinatie, care la randul ei il transmite destinatarului, in cazul in care acesta este un antrepozitar autorizat sau un destinatar inregistrat. Daca produsele accizabile sunt destinate unui antrepozitar autorizat din Romania, autoritatea competenta inainteaza documentul administrativ electronic direct acestui destinatar.

(5) In cazul prevazut la art. 206.30 alin. (2) lit. a) pct. 3 autoritatea competenta din Romania inainteaza documentul administrativ electronic autoritatii competente din statul membru in care declaratia de export este depusa in conformitate cu art. 161 alin. (5) din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/92, denumit in continuare statul membru de export, daca statul membru de export este altul decat Romania.

(6) Atunci cand expeditorul este din Romania, acesta furnizeaza persoanei care insoteste produsele accizabile un exemplar tiparit al documentului administrativ electronic.

(7) Atunci cand produsele accizabile sunt deplasate in regim suspensiv de accize de la un expeditor din alt stat membru la un destinatar din Romania, deplasarea produselor este insotita de un exemplar tiparit al documentului administrativ electronic sau de orice alt document comercial care mentioneaza codul de referinta administrativ unic, identificabil in mod clar.

(8) Documentele prevazute la alin. (6) si (7) trebuie sa poata fi prezentate autoritatilor competente oricand sunt solicitate, pe intreaga durata a deplasarii in regim suspensiv de accize.

(9) Expeditorul poate anula documentul administrativ electronic, atat timp cat deplasarea nu a inceput potrivit prevederilor art. 206.30 alin. (6).

(10) In cursul deplasarii in regim suspensiv de accize, expeditorul poate modifica destinatia, prin intermediul sistemului informatizat, si poate indica o noua destinatie, care trebuie sa fie una dintre destinatiile prevazute la art. 206.30 alin. (2) lit. a) pct. 1, 2 sau 3 sau la art. 206.30 alin. (3), dupa caz.

(11) In cazul deplasarii intracomunitare a produselor energetice in regim suspensiv de accize, pe cale maritima sau pe cai navigabile interioare, catre un destinatar care nu este cunoscut cu siguranta in momentul in care expeditorul inainteaza proiectul de document administrativ electronic prevazut la alin. (2), autoritatea competenta poate autoriza ca expeditorul sa nu includa in documentul in cauza datele privind destinatarul, in conditiile prevazute in normele metodologice.

(12) Imediat ce datele privind destinatarul sunt cunoscute si cel tarziu la momentul incheierii deplasarii, expeditorul transmite datele sale autoritatilor competente, utilizand procedura prevazuta la alin. (10).

 

ART. 206.32

DIVIZAREA DEPLASARII PRODUSELOR ENERGETICE IN REGIM SUSPENSIV DE ACCIZE

Autoritatea competenta poate permite expeditorului, in conditiile stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, ca expeditorul sa divizeze o deplasare intracomunitara de produse energetice in regim suspensiv de accize in doua sau mai multe deplasari, cu conditia ca:

1. sa nu se modifice cantitatea totala de produse accizabile;

2. divizarea sa se desfasoare pe teritoriul unui stat membru care permite o astfel de procedura;

3. autoritatea competenta din statul membru unde se efectueaza divizarea sa fie informata cu privire la locul unde se efectueaza divizarea.

 

ART. 206.33

RAPORTUL DE PRIMIRE A PRODUSELOR ACCIZABILE

(1) La primirea de produse accizabile in Romania, in oricare dintre destinatiile prevazute la art. 206.30 alin. (2) lit. a) pct. 1, 2 sau 4, sau la art. 206.30 alin. (3), destinatarul trebuie sa inainteze fara intarziere si nu mai tarziu de 5 zile lucratoare de la incheierea deplasarii, cu exceptia cazurilor justificate corespunzator autoritatilor competente potrivit precizarilor din normele metodologice, un raport privind primirea acestora, denumit in continuare raport de primire, utilizand sistemul informatizat.

(2) Modalitatile de trimitere a raportului de primire a produselor accizabile de catre destinatarii mentionati la art. 206.56 alin. (1) sunt prevazute prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

(3) Autoritatea competenta a destinatarului din Romania efectueaza o verificare electronica a datelor din raportul de primire, dupa care:

1. in cazul in care datele nu sunt corecte, destinatarul este informat fara intarziere despre acest fapt;

2. in cazul in care datele sunt corecte, autoritatea competenta a destinatarului confirma inregistrarea raportului de primire si il transmite autoritatii competente din statul membru de expeditie.

(4) Atunci cand expeditorul este din Romania, raportul de primire se inainteaza acestuia de catre autoritatea competenta din Romania.

(5) In cazul in care locul de expeditie si cel de destinatie se afla in Romania, primirea produselor accizabile in regim suspensiv de accize se confirma expeditorului potrivit procedurii stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

 

ART. 206.34

RAPORTUL DE EXPORT

(1) In situatiile prevazute la art. 206.30 alin. (2) lit. a) pct. 3 si, dupa caz, la art. 206.30 alin. (2) lit. b), autoritatile competente din statul membru de export intocmesc un raport de export, pe baza vizei biroului vamal de iesire, prevazuta la art. 793 alin. (2) din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei, sau de biroul unde se realizeaza formalitatile prevazute la art. 206.4 alin. (5), prin care se atesta faptul ca produsele accizabile au parasit teritoriul Comunitatii.

(2) Autoritatile competente din statul membru de export verifica pe cale electronica datele ce rezulta din viza prevazuta la alin. (1). Odata ce aceste date au fost verificate si atunci cand statul membru de expeditie este diferit de statul membru de export, autoritatile competente din statul membru de export transmit raportul de export autoritatilor competente din statul membru de expeditie.

(3) Autoritatile competente din statul membru de expeditie inainteaza raportul de export expeditorului.

 

ART. 206.35

PROCEDURI IN CAZUL IN CARE SISTEMUL INFORMATIZAT ESTE INDISPONIBIL LA EXPEDITIE

(1) Prin exceptie de la prevederile art. 206.31 alin. (1), in cazul in care sistemul informatizat este indisponibil in Romania, expeditorul din Romania poate incepe o deplasare de produse accizabile in regim suspensiv de accize, in urmatoarele conditii:

a) produsele sa fie insotite de un document pe suport hartie care contine aceleasi date ca proiectul de document administrativ electronic prevazut la art. 206.31 alin. (2);

b) sa informeze autoritatile competente inainte de inceperea deplasarii, prin depunerea unei copii a documentului prevazut la lit. a). Aceasta copie trebuie sa fie vizata de autoritatea competenta a locului de expediere. Daca indisponibilitatea sistemului este imputabila expeditorului, acesta va furniza informatii corespunzatoare cu privire la motivele acestei indisponibilitati.

(2) In cazul in care sistemul informatizat redevine disponibil, expeditorul prezinta un proiect de document administrativ electronic, in conformitate cu art. 206.31  alin. (2).

(3) De indata ce datele cuprinse in documentul administrativ electronic sunt validate, in conformitate cu art. 206.31  alin. (3), acest document inlocuieste documentul pe suport hartie prevazut la alin. (1) lit. a). Prevederile art. 206.31  alin. (4) si (5), precum si cele ale art. 206.33 si 206.34 se aplica mutatis mutandis.

(4) Pana la momentul validarii datelor din documentul administrativ electronic, deplasarea este considerata ca avand loc in regim suspensiv de accize, pe baza documentului pe suport hartie prevazut la alin. (1) lit. a).

(5) O copie a documentului pe suport hartie prevazut la alin. (1) lit. a) se pastreaza de expeditor in evidentele sale.

(6) In cazul in care sistemul informatizat este indisponibil la expeditie, expeditorul comunica informatiile prevazute la art. 206.31 alin. (10) sau la art. 206.32 prin intermediul unor mijloace alternative de comunicare. In acest scop, expeditorul in cauza informeaza autoritatile competente inaintea modificarii destinatiei sau a divizarii deplasarii. Prevederile alin. (2) - (5) se aplica mutatis mutandis.

 

ART. 206.36

PROCEDURI IN CAZUL IN CARE SISTEMUL INFORMATIZAT ESTE INDISPONIBIL LA DESTINATIE

(1) In cazul in care, in situatiile prevazute la art. 206.30 alin. (2) lit. a) pct. 1, 2 si 4, la art. 206.30 alin. (2) lit. b) si la art. 206.30 alin. (3), raportul de primire prevazut la art. 206.33 alin. (1) nu poate fi prezentat la incheierea deplasarii produselor accizabile in termenul prevazut la respectivul articol deoarece fie sistemul informatizat nu este disponibil in Romania, fie in situatia prevazuta la art. 206.35 alin. (1) nu au fost inca indeplinite procedurile prevazute la art. 206.35 alin. (2) si (3), destinatarul prezinta autoritatii competente din Romania, cu exceptia cazurilor pe deplin justificate, un document pe suport hartie care contine aceleasi date ca raportul de primire si care atesta incheierea deplasarii, potrivit prevederilor din normele metodologice.

(2) Cu exceptia cazului in care destinatarul poate prezenta, in scurt timp, prin intermediul sistemului informatizat, raportul de primire prevazut la art. 206.33 alin. (1) sau in cazuri pe deplin justificate, autoritatea competenta din Romania trimite o copie a documentului pe suport hartie prevazut la alin. (1) autoritatii competente din statul membru de expeditie, care o transmite expeditorului sau o tine la dispozitia acestuia.

(3) De indata ce sistemul informatizat redevine disponibil sau de indata ce procedurile prevazute la art. 206.35  alin. (2) si (3) sunt indeplinite, destinatarul prezinta un raport de primire, in conformitate cu art. 206.33  alin. (1). Prevederile art. 206.33 alin. (3) si (4) se aplica mutatis mutandis.

(4) In cazul in care, in situatiile prevazute la art. 206.30 alin. (2) lit. a) pct. 3, raportul de export prevazut la art. 206.34 alin. (1) nu poate fi intocmit la incheierea deplasarii produselor accizabile deoarece fie sistemul informatizat nu este disponibil in statul membru de export, fie in situatia prevazuta la art. 206.35 alin. (1) nu au fost inca indeplinite procedurile prevazute la art. 206.35 alin. (2) si (3), autoritatile competente din statul membru de export trimit autoritatilor competente din Romania un document pe suport hartie care contine aceleasi date ca si raportul de export si care atesta incheierea deplasarii, cu exceptia cazului in care raportul de export prevazut la art. 206.34 alin. (1) poate fi intocmit in scurt timp, prin intermediul sistemului informatizat sau in cazuri pe deplin justificate, potrivit prevederilor din normele metodologice.

(5) In cazul prevazut la alin. (4), autoritatile competente din Romania transmit sau pun la dispozitia expeditorului o copie a documentului pe suport hartie.

(6) De indata ce sistemul informatizat redevine disponibil in statul membru de export sau de indata ce procedurile prevazute la art. 206.35 alin. (2) si (3) sunt indeplinite, autoritatile competente din statul membru de export trimit un raport de export, in conformitate cu art. 206.34 alin. (1). Prevederile art. 206.34 alin. (2) si (3) se aplica mutatis mutandis.

 

ART. 206.37

INCHEIEREA DEPLASARII PRODUSELOR ACCIZABILE IN REGIM SUSPENSIV DE ACCIZE

(1) Fara a aduce atingere prevederilor art. 206.36, raportul de primire prevazut la art. 206.33 alin. (1) sau raportul de export prevazut la art. 206.34 alin. (1) constituie dovada faptului ca deplasarea produselor accizabile s-a incheiat, in conformitate cu art. 206.30 alin. (7).

(2) Prin derogare de la alin. (1), in absenta unui raport de primire sau a unui raport de export din alte motive decat cele prevazute la art. 206.36, se poate de asemenea furniza, in cazurile prevazute la art. 206.30 alin. (2) lit. a) pct. 1, 2 si 4, la art. 206.30 alin. (2) lit. b) si la art. 206.30 alin. (3), dovada incheierii deplasarii produselor accizabile in regim suspensiv de accize, printr-o adnotare facuta de autoritatile competente din statul membru de destinatie, pe baza unor dovezi corespunzatoare, care sa indice ca produsele accizabile expediate au ajuns la destinatia declarata sau, in cazul prevazut la art. 206.30 alin. (2) lit. a) pct. 3, printr-o adnotare facuta de autoritatile competente din statul membru pe teritoriul caruia este situat biroul vamal de iesire, care sa ateste faptul ca produsele accizabile au parasit teritoriul Comunitatii.

(3) In sensul alin. (2), un document inaintat de destinatar si care contine aceleasi date ca raportul de primire sau de export constituie o dovada corespunzatoare.

(4) In momentul in care autoritatile competente din statul membru de expeditie au admis dovezile corespunzatoare, acestea inchid deplasarea in sistemul informatizat.

 

ART. 206.38

STRUCTURA SI CONTINUTUL MESAJELOR

(1) Structura si continutul mesajelor care trebuie schimbate potrivit art. 206.31 - art. 206.34  de catre persoanele si autoritatile competente implicate in cazul unei deplasari intracomunitare de produse accizabile in regim suspensiv de accize, normele si procedurile privind schimbul acestor mesaje, precum si structura documentelor pe suport hartie prevazute la art. 206.35 si 206.36 sunt stabilite de catre Comisia Europeana.

(2) Situatiile in care sistemul informatizat este considerat indisponibil in Romania, precum si normele si procedurile care trebuie urmate in aceste situatii sunt stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

 

ART. 206.39

PROCEDURI SIMPLIFICATE

(1) Monitorizarea deplasarilor produselor accizabile in regim suspensiv de accize, care se desfasoara integral pe teritoriul Romaniei, se realizeaza potrivit procedurilor aprobate prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, stabilite pe baza prevederilor art. 206.31 - 206.37.

(2) Prin acord si in conditiile stabilite de Romania cu alte state membre interesate pot fi stabilite proceduri simplificate pentru deplasarile frecvente si regulate de produse accizabile in regim suspensiv de accize care au loc intre teritoriile acestora.

(3) Prevederile alin. (2) includ deplasarile prin conducte fixe.

 

ART. 206.40

DEPLASAREA UNUI PRODUS ACCIZABIL IN REGIM SUSPENSIV DUPA CE A FOST PUS IN LIBERA CIRCULATIE IN PROCEDURA VAMALA SIMPLIFICATA

(1) Deplasarea produselor accizabile puse in libera circulatie de catre un importator care detine autorizatie unica pentru proceduri vamale simplificate, eliberata de autoritatea competenta din alt stat membru, iar produsele sunt eliberate pentru consum in Romania, se poate efectua in regim suspensiv de accize, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

a) importatorul este autorizat de autoritatea competenta din statul sau pentru efectuarea de operatiuni cu produse accizabile in regim suspensiv de accize;

b) importatorul detine cod de accize in statul membru de autorizare;

b deplasarea are loc intre:

1. un birou vamal de intrare din Romania si un antrepozit fiscal sau un destinatar inregistrat din Romania;

2. un birou vamal de intrare in teritoriul comunitar situat in alt stat membru participant la aplicarea procedurii vamale simplificate si un antrepozit fiscal sau un destinatar inregistrat din Romania, miscarea produselor accizabile fiind acoperita de o procedura de tranzit care incepe la frontiera;

3. un birou vamal de intrare in teritoriul comunitar situat intr-un stat membru neparticipant la aplicarea procedurii vamale simplificate si un antrepozit fiscal sau un destinatar inregistrat din Romania, miscarea produselor accizabile fiind acoperita de o procedura de tranzit care incepe la frontiera;

d) produsele accizabile sunt insotite de un exemplar tiparit al documentului administrativ electronic prevazut la art. 206.31 alin. (1).

(2) Prevederile alin. (1) se aplica si in cazul importatorului inregistrat in Romania care detine autorizatie unica pentru proceduri vamale simplificate, eliberata de autoritatea vamala din Romania, iar produsele sunt eliberate pentru consum in alt stat membru participant la aplicarea procedurii vamale simplificate.

 

ART. 206.41

NEREGULI SI ABATERI

(1) Atunci cand s-a produs o neregula in cursul unei deplasari de produse accizabile in regim suspensiv de accize care a dus la eliberarea pentru consum a acestora in conformitate cu art. 206.7 alin. (1) lit. a), se considera ca eliberarea pentru consum are loc in statul membru in care s-a produs neregula.

(2) In cazul in care, pe parcursul unei deplasari a produselor accizabile in regim suspensiv de accize, a fost depistata o neregula care a dus la eliberarea pentru consum a acestora in conformitate cu art. 206.7 alin. (1) lit. a) si nu este posibil sa se determine unde s-a produs neregula, se considera ca aceasta s-a produs in statul membru si la momentul in care aceasta a fost depistata.

(3) In situatiile prevazute la alin. (1) si (2), autoritatile competente din statul membru in care produsele au fost eliberate pentru consum sau in care se considera ca au fost eliberate pentru consum, trebuie sa informeze autoritatile competente din statul membru de expeditie.

(4) Cand produsele accizabile care se deplaseaza in regim suspensiv de accize nu au ajuns la destinatie si pe parcursul deplasarii nu a fost constatata nicio neregula care sa fie considerata eliberare pentru consum potrivit art. 206.7 alin. (1) lit. a), se considera ca neregula s-a produs in statul membru de expeditie si in momentul expedierii produselor accizabile. Face exceptie de la prevederile alin. (4) cazul in care in termen de 4 luni de la inceperea deplasarii in conformitate cu art. 206.30 alin. (6), expeditorul furnizeaza dovada incheierii deplasarii sau a locului in care a fost comisa neregula, intr-un mod considerat satisfacator de autoritatile competente din statul membru de expeditie in conformitate cu art. 206.30 alin. (7). Daca persoana care a constituit garantia potrivit prevederilor art. 206.54 nu a avut sau nu a putut sa aiba cunostinta de faptul ca produsele nu au ajuns la destinatie, acesteia i se acorda un termen de o luna de la comunicarea acestei informatii de catre autoritatile competente din statul membru de expeditie pentru a-i permite sa aduca dovada incheierii deplasarii, in conformitate cu art. 206.30 alin. (7), sau a locului comiterii neregulii.

(5) In cazurile prevazute la alin. (2) si (4), daca statul membru in care s-a comis efectiv neregula este identificat in termen de 3 ani de la data inceperii deplasarii, in conformitate cu art. 206.30 alin. (6), se aplica dispozitiile alin. (1). In aceste situatii, autoritatile competente din statul membru in care s-a comis neregula informeaza in acest sens autoritatile competente din statul membru in care au fost percepute accizele, care restituie sau remit accizele in momentul furnizarii probei perceperii accizelor in celalalt stat membru.

(6) In sensul prezentului articol, neregula inseamna o situatie aparuta in cursul unei deplasari a produselor accizabile in regim suspensiv de accize, diferita de aceea prevazuta la art. 206.7 alin. (5) si (6), din cauza careia o deplasare sau un segment dintr-o deplasare a unor produse accizabile nu s-a incheiat conform art. art. 206.30 alin. (7).

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora