Accize si alte taxe speciale Cap1.1 Sectiunea2 Alcool si bauturi alcoolice

Data: 18 noiembrie 2010   Ora: 11:18

Cod Fiscal 2010 Titlul VII - Accize si alte taxe speciale - Capitolul I.1 - Sectiunea a II a- Alcool si bauturi alcoolice.

SECTIUNEA A 2-A

ALCOOL SI BAUTURI ALCOOLICE

 

ART. 206.10

BERE

(1) In intelesul prezentului capitol, bere reprezinta orice produs incadrat la codul NC 2203 00 sau orice produs care contine un amestec de bere si de bauturi nealcoolice, incadrat la codul NC 2206 00, avand, si intr-un caz, si in altul, o concentratie alcoolica mai mare de 0,5% in volum.

(2) Pentru berea produsa de micii producatori independenti, care detin instalatii de fabricatie cu o capacitate nominala care nu depaseste 200.000 hl/an, se aplica accize specifice reduse. Acelasi regim se aplica si pentru berea provenita de la micii producatori independenti din alte state membre, potrivit prevederilor din normele metodologice.

(3) Prin mici producatori de bere independenti se intelege toti operatorii economici mici producatori care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: sunt operatori economici producatori de bere care, din punct de vedere juridic si economic, sunt independenti fata de orice alt operator economic producator de bere; utilizeaza instalatii fizice distincte de cele ale altor fabrici de bere; folosesc spatii de productie diferite de cele ale oricarui alt operator economic producator de bere si nu functioneaza sub licenta de produs a altui operator economic producator de bere.

(4) Fiecare antrepozitar autorizat mic producator de bere are obligatia de a depune la autoritatea competenta, pana la data de 15 ianuarie a fiecarui an, o declaratie pe propria raspundere privind capacitatile de productie pe care le detine, potrivit prevederilor din normele metodologice.

(5) Este exceptata de la plata accizelor berea fabricata de persoana fizica si consumata de catre aceasta si membrii familiei sale, cu conditia sa nu fie vanduta.

 

ART. 206.11

VINURI

(1) In intelesul prezentului capitol, vinurile sunt:

a) vinuri linistite, care cuprind toate produsele incadrate la codurile NC 2204 si 2205, cu exceptia vinului spumos, asa cum este definit la lit. b), si care:

1. au o concentratie alcoolica mai mare de 1,2% in volum, dar care nu depaseste 15% in volum, si la care alcoolul continut in produsul finit rezulta in intregime din fermentare; sau

2. au o concentratie alcoolica mai mare de 15% in volum, dar care nu depaseste 18% in volum, au fost obtinute fara nicio imbogatire si la care alcoolul continut in produsul finit rezulta in intregime din fermentare;

b) vinuri spumoase, care cuprind toate produsele incadrate la codurile NC 2204 10, 2204 21 10, 2204 29 10 si 2205 si care:

1. sunt prezentate in sticle inchise, cu un dop tip “ciuperca”, fixat cu ajutorul legaturilor, sau care sunt sub presiune datorata dioxidului de carbon in solutie egala sau mai mare de 3 bari; si

2. au o concentratie alcoolica care depaseste 1,2% in volum, dar care nu depaseste 15% in volum, si la care alcoolul continut in produsul finit rezulta in intregime din fermentare.

(2) Este exceptat de la plata accizelor vinul fabricat de persoana fizica si consumat de catre aceasta si membrii familiei sale, cu conditia sa nu fie vandut.

 

ART. 206.12

BAUTURI FERMENTATE, ALTELE DECAT BERE SI VINURI

(1) In intelesul prezentului capitol, bauturile fermentate, altele decat bere si vinuri, reprezinta:

a) bauturi fermentate linistite, care se incadreaza la codurile NC 2204 si 2205 si care nu sunt prevazute la art. 20611, precum si toate produsele incadrate la codurile NC 2206 00, cu exceptia altor bauturi fermentate spumoase, asa cum sunt definite la lit. b), si a produsului prevazut la art. 20610, avand:

1. o concentratie alcoolica ce depaseste 1,2% in volum, dar nu depaseste 10% in volum; sau

2. o concentratie alcoolica ce depaseste 10% in volum, dar nu depaseste 15% in volum, si la care alcoolul continut in produsul finit rezulta in intregime din fermentare;

b) bauturi fermentate spumoase care se incadreaza la codurile NC 2206 00 31, 2206 00 39, 2204 10, 2204 21 10, 2204 29 10 si 2205, care nu intra sub incidenta art. 20611 si care sunt prezentate in sticle inchise, cu un dop tip “ciuperca”, fixat cu ajutorul legaturilor, sau care sunt sub presiune datorata dioxidului de carbon in solutie egala sau mai mare de 3 bari si care:

1. au o concentratie alcoolica care depaseste 1,2% in volum, dar nu depaseste 13% in volum; sau

2. au o concentratie alcoolica care depaseste 13% in volum, dar nu depaseste 15% in volum, si la care alcoolul continut in produsul finit rezulta in intregime din fermentare.

(2) Sunt exceptate de la plata accizelor bauturile fermentate, altele decat bere si vinuri, fabricate de persoana fizica si consumate de catre aceasta si membrii familiei sale, cu conditia sa nu fie vandute.

 

ART. 206.13

PRODUSE INTERMEDIARE

(1) In intelesul prezentului capitol, produsele intermediare reprezinta toate produsele care au o concentratie alcoolica ce depaseste 1,2% in volum, dar nu depaseste 22% in volum, si care se incadreaza la codurile NC 2204, 2205 si 2206 00, dar care nu intra sub incidenta art. 206.10 - 206.12.

(2) Se considera produs intermediar si orice bautura fermentata linistita prevazuta la art. 20612 alin. (1) lit. a), care are o concentratie alcoolica ce depaseste 5,5% in volum si care nu rezulta in intregime din fermentare, iar ponderea de alcool absolut (100%) este in proportie de peste 50% provenita din baza fermentata linistita, inclusiv vin si bere.

(3) Se considera produs intermediar si orice bautura fermentata spumoasa prevazuta la art. 20612 alin. (1) lit. b), care are o concentratie alcoolica ce depaseste 8,5% in volum si care nu rezulta in intregime din fermentare, iar ponderea de alcool absolut (100%) este in proportie de peste 50% provenita din baza fermentata linistita, inclusiv vin.

 

ART. 206.14

ALCOOL ETILIC

(1) In intelesul prezentului capitol, alcool etilic reprezinta:

a) toate produsele care au o concentratie alcoolica ce depaseste 1,2% in volum si care sunt incadrate la codurile NC 2207 si 2208, chiar atunci cand aceste produse fac parte dintr-un produs incadrat la alt capitol al nomenclaturii combinate;

b) produsele care au o concentratie alcoolica ce depaseste 22% in volum si care sunt cuprinse in codurile NC 2204, 2205 si 2206 00;

c) tuica si rachiuri de fructe;

d) bauturi spirtoase potabile care contin produse, in solutie sau nu.

(2) Tuica si rachiurile de fructe destinate consumului propriu al gospodariilor individuale, in limita unei cantitati echivalente de cel mult 50 de litri de produs pentru fiecare gospodarie individuala/an, cu concentratia alcoolica de 100% in volum, se accizeaza prin aplicarea unei cote de 50% din cota standard a accizei aplicate alcoolului etilic, cu conditia sa nu fie vandute, potrivit prevederilor din normele metodologice.

(3) Pentru alcoolul etilic produs in micile distilerii, a caror productie nu depaseste 10 hectolitri alcool pur/an, se aplica accize specifice reduse.

(4) Beneficiaza de nivelul redus al accizelor micile distilerii care sunt independente din punct de vedere juridic si economic de orice alta distilerie, nu functioneaza sub licenta de produs a unei alte distilerii si care indeplinesc conditiile prevazute de normele metodologice.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora