Accize si alte taxe speciale Cap1.1 Sectiunea11 Deplasarea intracomunitara si impozitarea produselor accizabile dupa eliberarea pentru consum

Data: 18 noiembrie 2010   Ora: 12:07

Cod Fiscal 2010 Titlul VII - Accize si alte taxe speciale - Capitolul I.1 - Sectiunea aXIa - Deplasarea intracomunitara si impozitarea produselor accizabile dupa eliberarea pentru consum.

SECTIUNEA A 11-A

DEPLASAREA INTRACOMUNITARA SI IMPOZITAREA PRODUSELOR ACCIZABILE DUPA ELIBERAREA PENTRU CONSUM


ART. 206.43

PERSOANE FIZICE

(1) Accizele pentru produsele accizabile achizitionate de o persoana fizica pentru uz propriu si transportate personal de aceasta in Romania sunt exigibile numai in statul membru in care se achizitioneaza produsele accizabile.

(2) Pentru a stabili daca produsele accizabile prevazute la alin. (1) sunt destinate uzului propriu al unei persoane fizice, se vor avea in vedere cel putin urmatoarele cerinte:

a) statutul comercial al celui care detine produsele accizabile si motivele pentru care le detine;

b) locul in care se afla produsele accizabile sau, daca este cazul, modul de transport utilizat;

c) orice document referitor la produsele accizabile;

d) natura produselor accizabile;

e) cantitatea de produse accizabile.

(3) Produsele achizitionate de persoanele fizice se considera a fi destinate scopurilor comerciale, in conditiile si in cantitatile prevazute in normele metodologice.

(4) Produsele achizitionate si transportate in cantitati superioare limitelor prevazute in normele metodologice si destinate consumului in Romania se considera a fi achizitionate in scopuri comerciale si, in acest caz, se datoreaza acciza in Romania.

(5) Acciza devine exigibila in Romania si pentru cantitatile de uleiuri minerale eliberate deja pentru consum intr-un alt stat membru, daca aceste produse sunt transportate cu ajutorul unor mijloace de transport atipice de catre o persoana fizica sau in numele acesteia. In sensul acestui alineat, mijloace de transport atipice inseamna transportul de combustibil in alte recipiente decat rezervoarele vehiculelor sau in canistre adecvate pentru combustibili si transportul de produse lichide pentru incalzire in alte recipiente decat in camioane-cisterna folosite in numele unor operatori economici profesionisti.

 

ART. 206.44

PRODUSE CU ACCIZE PLATITE, DETINUTE IN SCOPURI COMERCIALE IN ROMANIA

(1) Fara a aduce atingere dispozitiilor art. 206.47 alin. (1), in cazul in care produsele accizabile care au fost deja eliberate pentru consum intr-un stat membru sunt detinute in scopuri comerciale in Romania pentru a fi livrate sau utilizate pe teritoriul acesteia, produsele in cauza sunt supuse accizelor, iar accizele devin exigibile in Romania.

(2) In sensul prezentului articol, detinere in scopuri comerciale inseamna detinerea de produse accizabile de catre o alta persoana decat o persoana fizica sau de catre o persoana fizica in alte scopuri decat pentru uz propriu si transportarea de catre aceasta, in conformitate cu art. 206.43.

(3) Conditiile de exigibilitate si nivelul accizelor care urmeaza sa fie aplicate sunt cele in vigoare la data la care accizele devin exigibile in Romania.

(4) Persoana platitoare de accize devenite exigibile este, in cazurile prevazute la alin. (1), persoana care efectueaza livrarea sau detine produsele destinate livrarii sau careia ii sunt livrate produsele in Romania.

(5) Fara a aduce atingere dispozitiilor art. 206.49, in cazul in care produsele accizabile care au fost deja eliberate pentru consum intr-un stat membru se deplaseaza in cadrul Comunitatii in scopuri comerciale, produsele in cauza nu sunt considerate ca fiind detinute in aceste scopuri pana in momentul in care ajung in Romania, cu conditia ca deplasarea sa se realizeze pe baza formalitatilor prevazute la art. 206.45 alin. (1) si (2).

(6) Produsele accizabile detinute la bordul unei nave sau al unei aeronave care efectueaza traversari sau zboruri intre un alt stat membru si Romania, dar care nu sunt disponibile pentru vanzare in momentul in care nava sau aeronava se afla pe teritoriul unuia dintre cele doua state membre, nu sunt considerate ca fiind detinute in statul membru respectiv in scopuri comerciale.

(7) In cazul produselor accizabile care au fost deja eliberate pentru consum in Romania si care sunt livrate intr-un alt stat membru, comerciantul care a efectuat livrarea poate beneficia, la cerere, de restituirea sau de remiterea accizelor daca autoritatea competenta constata ca accizele au devenit exigibile si au fost percepute in acel stat membru, potrivit prevederilor din normele metodologice.

 

ART. 206.45

DEPLASAREA INTRACOMUNITARA A PRODUSELOR CU ACCIZE PLATITE

(1) In situatia prevazuta la art. 206.44 alin. (1), produsele accizabile circula intre Romania si alt stat membru sau intre alt stat membru si Romania, impreuna cu un document de insotire care contine datele principale din documentul prevazut la art. 206.31 alin. (1). Structura si continutul documentului de insotire sunt stabilite de Comisia Europeana.

(2) Persoanele prevazute la art. 206.44 alin. (4) trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:

a) inaintea expedierii produselor, sa depuna o declaratie la autoritatea competenta teritoriala si sa garanteze plata accizelor;

b) sa plateasca accizele in prima zi lucratoare imediat urmatoare celei in care s-au receptionat produsele;

c) sa accepte orice control care sa permita autoritatii competente teritoriale sa se asigure ca produsele accizabile au fost efectiv primite si ca accizele exigibile pentru acestea au fost platite.

 

ART. 206.46

DOCUMENTUL DE INSOTIRE

(1) Documentul de insotire se intocmeste de catre furnizor in 3 exemplare si se utilizeaza dupa cum urmeaza:

a) primul exemplar ramane la furnizor;

b) exemplarele 2 si 3 insotesc produsele accizabile pe timpul transportului pana la primitor;

c) exemplarul 2 ramane la primitorul produselor;

d) exemplarul 3 trebuie sa fie restituit furnizorului, cu certificarea receptiei si cu mentionarea tratamentului fiscal ulterior al produselor accizabile in statul membru de destinatie, daca furnizorul solicita in mod expres acest lucru in scop de restituire de accize.

(2) Modelul documentului de insotire va fi prevazut in normele metodologice.

 

ART. 206.47

VANZAREA LA DISTANTA

(1) Produsele accizabile deja eliberate pentru consum intr-un stat membru, care sunt achizitionate de o persoana, alta decat un antrepozitar autorizat sau un destinatar inregistrat, stabilita in Romania, care nu exercita o activitate economica independenta, si care sunt expediate ori transportate catre Romania, direct sau indirect, de catre vanzator ori in numele acestuia, sunt supuse accizelor in Romania.

(2) In cazul prevazut la alin. (1), accizele devin exigibile in Romania in momentul livrarii produselor accizabile. Conditiile de exigibilitate si nivelul accizelor care urmeaza sa fie aplicate sunt cele in vigoare la data la care accizele devin exigibile. Accizele se platesc in conformitate cu procedura stabilita in normele metodologice.

(3) Persoana platitoare de accize in Romania este fie vanzatorul, fie un reprezentant fiscal stabilit in Romania si autorizat de autoritatile competente din Romania. Atunci cand vanzatorul nu respecta dispozitiile alin. (4) lit. a), persoana platitoare de accize este destinatarul produselor accizabile.

(4) Vanzatorul sau reprezentantul fiscal trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:

a) inainte de expedierea produselor accizabile, trebuie sa se inregistreze si sa garanteze plata accizelor in conditiile stabilite si la autoritatea competenta, prevazute in normele metodologice;

b) sa plateasca accizele la autoritatea competenta prevazuta la lit. a), dupa sosirea produselor accizabile;

c) sa tina evidente contabile ale livrarilor de produse accizabile.

(5) Produsele accizabile deja eliberate pentru consum in Romania, care sunt achizitionate de o persoana, alta decat un antrepozitar autorizat sau un destinatar inregistrat, stabilita in alt stat membru, care nu exercita o activitate economica independenta, si care sunt expediate ori transportate catre acel stat membru, direct sau indirect, de catre vanzator ori in numele acestuia, sunt supuse accizelor in acel stat membru. Accizele percepute in Romania se restituie sau se remit, la solicitarea vanzatorului, daca vanzatorul ori reprezentantul sau fiscal a urmat procedurile stabilite la alin. (4), potrivit cerintelor stabilite de autoritatea competenta din statul membru de destinatie.

 

ART. 206.48

DISTRUGERI SI PIERDERI

(1) In situatiile prevazute la art. 206.44 alin. (1) si la art. 206.47 alin. (1), in cazul distrugerii totale sau al pierderii iremediabile a produselor accizabile, in cursul transportului acestora in alt stat membru decat cel in care au fost eliberate pentru consum, dintr-un motiv legat de natura produselor, ca urmare a unui caz fortuit ori de forta majora sau ca o consecinta a autorizarii de catre autoritatile competente din statul membru in cauza, accizele nu sunt exigibile in acel stat membru.

(2) Distrugerea totala sau pierderea iremediabila a produselor accizabile in cauza va fi dovedita intr-un mod considerat satisfacator de autoritatile competente din statul membru in care a avut loc distrugerea totala ori pierderea iremediabila sau din statul membru in care aceasta a fost constatata, in cazul in care nu este posibil sa se determine unde a avut loc. Garantia depusa in temeiul art. 206.45 alin. (2) lit. a) sau al art. 206.47 alin. (4) lit. a) se va elibera.

(3) Regulile si conditiile pe baza carora se determina pierderile mentionate la alin. (1) sunt prevazute in normele metodologice.

 

ART. 206.49

NEREGULI APARUTE PE PARCURSUL DEPLASARII PRODUSELOR ACCIZABILE

(1) Atunci cand s-a comis o neregula in cursul unei deplasari a produselor accizabile, in conformitate cu art. 206.44 alin. (1) sau cu art. 206.47 alin. (1), in alt stat membru decat cel in care produsele au fost eliberate pentru consum, acestea sunt supuse accizelor, iar accizele sunt exigibile in statul membru in care s-a comis neregula.

(2) Atunci cand s-a constatat o neregula in cursul unei deplasari a produselor accizabile, in conformitate cu art. 206.44 alin. (1) sau cu art. 206.47 alin. (1), in alt stat membru decat cel in care produsele au fost eliberate pentru consum si nu este posibil sa se determine locul in care s-a comis neregula, se considera ca aceasta s-a comis in statul membru in care a fost constatata, iar accizele sunt exigibile in acest stat membru. Cu toate acestea, daca statul membru in care s-a comis efectiv neregula este identificat in termen de 3 ani de la data achizitionarii produselor accizabile, se aplica dispozitiile alin. (1).

(3) Accizele sunt datorate de persoana care a garantat plata acestora in conformitate cu art. 206.45 alin. (2) lit. a) sau cu art. 206.47 alin. (4) lit. a) si de orice persoana care a participat la neregula.

(4) Autoritatile competente din statul membru in care produsele accizabile au fost eliberate pentru consum restituie sau remit, la cerere, accizele dupa perceperea acestora in statul membru in care a fost comisa ori constatata neregula. Autoritatile competente din statul membru de destinatie elibereaza garantia depusa in temeiul art. 206.45 alin. (2) lit. a) sau al art. 206.47 alin. (4) lit. a).

(5) In sensul prezentului articol, neregula inseamna o situatie aparuta in cursul unei deplasari a produselor accizabile in temeiul art. 206.44 alin. (1) sau al art. 206.48 alin. (1), care nu face obiectul art. 206.47, din cauza careia o deplasare ori un segment dintr-o deplasare a unor produse accizabile nu s-a incheiat in mod corespunzator.

 

ART. 206.50

DECLARATII PRIVIND ACHIZITII SI LIVRARI INTRACOMUNITARE

Destinatarii inregistrati si reprezentantii fiscali au obligatia de a transmite autoritatii competente o situatie lunara privind achizitiile si livrarile de produse accizabile, pana la data de 15 inclusiv a lunii urmatoare celei la care se refera situatia, in conditiile stabilite prin normele metodologice.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora