Populatia nu pare dispusa sa se angajeze intr-un contract de credit

Antonio Bianchin - Banca Italo Romena

Populatia nu pare dispusa sa se angajeze intr-un contract de credit Data:9 iulie 2010   Ora: 17:53

Directorul general al Bancii Italo Romena, Antonio Bianchin, este de parere ca, desi nevoile familiilor si ale persoanelor private sunt aceleasi ca in trecut - cumpararea unei locuinte, renovari, etc -, acestea nu par prea dispuse sa contracteze un credit.

Masurile de austeritate adoptate de catre Guvernul Romaniei in vederea reducerii deficitului bugetar, respectiv diminuarea salariilor si majorarea TVA, au indus un climat general de neincredere in viitor, ceea ce impacteaza in mod direct asupra activitatii bancilor.

Luand in calcul aceste considerente, cererea de finantare pare sa stagneze momentan, subliniaza oficialul.

1.    Guvernul a adoptat recent proiectele de lege privind masurile de austeritate (reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si majorarea TVA la 24%). Care vor fi efectele acestor actiuni asupra bancilor si - implicit - asupra procesului de creditare?

Aceste masuri luate de catre Guvern in vederea reducerii deficitului bugetar vor duce inainte de toate la reducerea consumului populatiei. Primele semne s-au observat la doar cateva zile de la aplicarea noii valori a TVA-ului crescute cu cinci puncte procentuale. In ultimul an multe societati au declarat insolventa, din proprie vointa sau la cererea creditorilor, si odata cu cresterea TVA-ului altele risca sa le urmeze. Vom asista probabil si la cresterea evaziunii fiscale. Bancile se confrunta deja de anul trecut cu un numar tot mai mare de credite neperformante. Astfel ca astazi vorbim mai degraba de reesalonari sau de refinantari in activitatea de creditare a bancilor, acestea avand scopul de a le ajuta pe familii si pe societati deopotriva sa-si duca mai departe creditele contractate. Se constata in randul populatiei un climat general de neincredere in viitor, ceea ce impacteaza in mod direct asupra activitatii bancilor. Chiar daca nevoile au ramas aceleasi – cumpararea unei locuinte, renovarea locuintei sau alte nevoi personale - familiile si persoanele private nu par prea dispuse sa se angajeze intr-un contract de credit. Din aceste considerente cererea de finantare pare sa stagneze momentan.

2.    Cum va influenta creditarea, in opinia dumneavoastra, Ordonanta de Urgenta nr 50/2010 privind contractele de imprumut pentru consumatori?

Prevederile OUG 50/2010 care transpun in legislatia Romaniei Directiva Europeana 48/2008 au scopul pe de o parte de a stabili un cadru unitar la nivelul Uniunii Europene, iar pe de alta parte de a proteja consumatorii in special in ceea ce priveste transparenta pe partea de costuri. Pentru Banca Italo Romena nu a fost dificil sa se alinieze la noile prevederi intrucat ne-am pregatit din timp pentru acest moment. Chiar daca compensatia in cazul rambursarii anticipate ajunge chiar la 0% in cazul creditelor cu dobanda variabila, in special creditele imobiliare, nu cred ca va creste numarul clientilor care vor rambursa anticipat avand in vedere ca nivelul veniturilor va ramane acelasi sau va fi chiar diminuat daca luam cazul bugetarilor. Banca Italo Romena a aplicat aceasta prevedere chiar inainte ca aceasta sa devina obligatorie pentru toate institutiile de credit.

3.    Cand vom putea vorbi cu certitudine despre reluarea procesului de creditare si care considerati ca sunt  principalii factori ce vor determina acest lucru?

Tinand cont de situatia actuala este dificil sa facem previziuni insa aceasta va fi proportionala cu increderea pe care investitorii o vor avea in sistemul statal.          

4.    Care estimati ca va fi evolutia dobanzilor la credite si depozite in acest an?

Piata este caracterizata de o puternica incertitudine care face ca activitatea de creditare sa stea pe loc. Cel putin pentru moment. Daca privim insa dobanzile practicate la creditele acordate anul trecut pe vremea asta, ne dam seama ca acestea au scazut atat pentru finantarile in lei cat si pentru cele in euro. Oferta noastra de credite este acum asa cum a fost si anul trecut printre cele mai bune de pe piata. In ceea ce priveste depozitele, dobanzile au ramas pe loc in ultima luna, insa tinand cont de prognoza de 8% a inflatiei si de introducerea cotei de impozitare asupra veniturilor realizate din dobanzi, probabil ca procentele de dobanda vor creste usor astfel incat deponentii sa aiba o valoare real pozitiva  a economiilor lor.

5.    Care este pozitia dumneavoastra cu privire la impozitarea veniturilor din dobanzile aferente depozitelor?

Fiecare tara are autonomie si ia decizii in functie de nevoile de moment. Acordul cu FMI prevede obiective clare de reducere a deficitului, reducere care nu poate fi atinsa decat prin diminuarea cheltuielilor si cresterea taxelor. In aceste conditii, sistemul bancar nu poate face altceva decat sa se adapteze politicilor Guvernului.

6.    Este cert faptul ca unul dintre cele mai afectate sectoare de criza economica a fost cel bancar. Cand preconizati o revenire completa a acestuia si in ce conditii?

Pozitia noastra este putin diferita fata de majoritatea bancilor prezente pe piata din Romania intrucat Banca Italo Romena, asa cum am spus mai devreme, este o institutie de credit de drept italian si este stiut faptul ca bancile italiene sunt printre cele care au rezistat cel mai bine crizei globale a sistemului financiar. Prin urmare, atunci cand vorbim de sectorul bancar ar trebui sa analizam situatia de la caz la caz; in cazul nostru, politica prudentiala pe care am adoptat-o ne face sa fim linistiti in aceasta privinta.

7.    Care au fost efectele crizei asupra politicilor bancilor – implicit asupra Bancii Italo Romena- in ceea ce priveste serviciile si produsele bancare oferite, precum si atitudinea fata de clienti?

In 2009, an foarte dificil in care am asistat la un puternic fenomen de credit crunch la nivel mondial, Banca Italo Romena a continuat sa sustina proiectele clientilor sai, atat companii cat si persoane fizice, oferindu-le produsele de creditare cele mai potrivite, in conditii avantajoase, si mentinand la un nivel scazut dobanzile in ciuda scumpirilor surselor atrase. Astfel, volumul creditelor acordate in 2009 de catre banca a inregistrat o crestere de 6% fata de 2008, ajungand la 988,6 milioane de euro. 2010 reprezinta o noua provocare pentru majoritatea companiilor si pentru intrega economie. Pentru 2010 ne-am propus sa continuam dezvoltarea portofoliului de produse si servicii prin introducerea unor noi modalitati de plata, moderne si comode pentru clientii nostri. Inca de la inceputul anului am inceput sa emitem carduri de debit si de credit dotate cu chip care ofera siguranta sporita si ne-am imbogatit oferta cu doua noi carduri de debit MasterCard: unul se adreseaza persoanelor fizice si celalalt este un card Business. Pana la sfarsitul anului, gama de servicii va include si servicii destinate platilor cu caracter repetitiv.

8.    Care va fi, in opinia dumneavoastra, evolutia cursului de schimb  si a produsului intern brut in acest an?

Previziunile pe care le putem face despre evolutia PIB-ului si a cursului de schimb sunt legate de evolutia inflatiei, de deciziile luate de Guvern sau de banca centrala. Luand ca exemplu situatia actuala, dupa anuntarea masurilor de austeritate asistam la prognoze inrautatite si putem spune ca vom avea de-a face cu o crestere a cursului de schimb.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Interviuri asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult