Creditarea sectorului privat stagneaza momentan

Stanislav Georgiev - UniCredit Tiriac Bank

Creditarea sectorului privat stagneaza momentan Data:27 mai 2010   Ora: 11:59

Vicepresedintele UniCredit Tiriac Bank, Stanislav Georgiev, este de parere ca finantarea sectorul privat stagneaza momentan. In pofida faptului ca toate bancile au in prezent oferte competitive, cererea de credite din piata este redusa.

Potrivit oficialului, dobanzile scazute la imprumuturi ar putea contribui la restabilirea increderii consumatorilor.

Creditarea se va revigora treptat, insa ritmul va fi unul modest in acest an, cu o crestere de aproximativ 7% in termeni nominali.

1. Care au fost efectele crizei economice asupra sistemului bancar si, implicit, asupra institutiei pe care o conduceti?

Scaderea veniturilor populatiei si cresterea somajului, precum si dificultatile legate de cash flow ale companiilor au dus la inmultirea cazurilor de intarzieri la plata creditelor.

In pofida contextului dificil al pietei, sistemul bancar din Romania s-a dovedit solid si stabil. De asemenea, este detinut preponderent de banci straine puternice, care au continuat sa sprijine economia.

Totodata, politica prudenta pe care banca centrala a avut-o, prin nivelul ridicat al ratelor rezervelor minime obligatorii, dar si prin cel al adecvarii capitalurilor, a oferit un buffer esential in contextul crizei.

Efectele crizei s-au vazut si in cazul nostru, insa UniCredit Tiriac Bank a evoluat in 2009 mai bine decat media pietei ca profitabilitate, datorita modelului sustenabil de business, concentrat pe o crestere sanatoasa.

2. Profitul net al UniCredit Tiriac Bank s-a plasat la 64 milioane lei (16 milioane euro) in primul trimestru din 2010, cu aproximativ 50% sub nivelul raportat in intervalul similar al anului 2009. Care este tinta de profit pentru 2010 si care sunt segmentele pe care mizati sa aduca o crestere a veniturilor bancii?

Ne mentinem, pe termen mediu si lung, strategia de crestere organica. In prezent analizam un plan strategic pe urmatorii 3-5 ani, prin care practic vom actualiza strategia de extindere a retelei pe care o aveam inainte de criza. Vrem sa crestem in continuare, atat pe segmentul corporate, cat si pe cel de retail. In noul context de piata, segmentul corporate s-a dovedit mai robust si a adus mai multa valoare decat retailul, care a fost afectat de cresterea substantiala a costului riscului. Continuam sa ne dezvoltam si pe retail, dar am ajustat strategia pe diferitele produse si sub-segmente de piata fata de perioada dinaintea crizei.

3. Preconizati o crestere a intarzierilor la plata si in acest an?

La nivel de sistem bancar, presiunea in ceea ce priveste cre­ditele neperformante si provizioa­ne­le se mentine la un nivel ridicat. Speram insa ca intarzierile la plata sa inceapa sa scada din trimestrul al treilea al acestui an.

Exista o serie de semnale pozitive, cum ar fi cresterea productiei industriale sau trendul descrescator al doban­zilor, asociat cu reducerea ratelor rezervelor minime. Acestea trebuie insa asimilate de economie, asa ca trebuie sa asteptam sa-si produca efectul. 

 4. Cum ati caracteriza creditarea in Romania?

Creditarea sectorului privat stagneaza momentan. Toate bancile au acum oferte competitive, insa cererea din piata este redusa. Dobanzile scazute la imprumuturi ar putea contribui la restabilirea increderii consumatorilor. Creditarea se va revigora treptat, insa ritmul va fi unul modest in acest an, cu o crestere de circa 7% in termeni nominali, care insa va deveni mai alerta pe termen mediu.

5. Care ar fi consecintele masurilor de reducere a salariilor si pensiilor asupra unei banci, atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu si lung?

Decizia de reducere a chel­tuielilor bugetare este necesara si in linie cu asteptarile pietei. Drept urmare, in con­ditiile in care aceasta decizie va duce la im­bu­na­ta­tirea indicatorilor economici si inscrierea in termenii agreati cu institutiile financiare in­ter­nationale, cred ca efec­te­le asupra eco­no­miei sunt pozitive. Deci si asupra me­diului bancar, in general, sunt pozitive pe termen mediu si lung. In sensul ca ra­mane finantare dispo­nibila pentru Romania din partea in­ves­titorilor in­ter­na­tio­nali la preturi re­zonabile si ca putem conta in continuare pe o stabilitate a cur­sului de schimb. Desigur, pe termen scurt, vor aparea pre­siuni asupra bancilor, pe fondul deteriorarii capacitatii clientilor bugetari de a rambursa cre­di­tele si de a lua im­pru­muturi noi.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Interviuri asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult