"Cererea de forta de munca va creste, in cel mai bun caz, abia catre sfarsitul anului"

Dragos Cabat

"Cererea de forta de munca va creste, in cel mai bun caz, abia catre sfarsitul anului" Data:12 ianuarie 2010   Ora: 12:52

Dupa cresterile semnificative inregistrate in anii trecuti, sectorul bancar romanesc s-a confruntat in 2009 cu mari pierderi in zona creditarii. Disponibilizarile anuntate recent de guvernanti pun sub semnul intrebarii reluarea creditarii pe parcursul acestui an. Dragos Cabat, Managing Partner al firmei Financial View, raspunde unor intrebari privind evolutia ratei somajului si impactul acesteia asupra pietei creditelor si a depozitelor.

La sfarsitul anului 2009 guvernul Romaniei a anuntat disponibilizari masive in sistemul bugetar.  Ce parere aveti despre evolutia somajului in anul 2010, tinand cont de faptul ca numarul somerilor a atins nivelul de 709.383 persoane in luna decembrie, cel mai inalt nivel din ultimii sase ani si opt luni?

Din declaratiile oficiale rezulta ca somajul va cunoaste in  prima parte a anului o crestere abrupta. Am unele indoieli ca lucrurile vor sta chiar asa: presiunea politica pusa de sindicate si opozitie va determina cel mai probabil o "incetinire" a ritmului disponibilizarilor. Desigur, depinde mult si de pozitia Fondului Monetar International in aceasta problema si de posibilitatile de finantare a deficitului bugetar de la bancile romanesti sau de pe pietele financiare internationale. Pana in prezent Fondul a parut deosebit de intelegator fata de Romania si sunt putine sanse pentru o pozitie mai transanta in lunile urmatoare. Asadar, somajul va creste in prima jumatate a anului 2010 dar poate ca nu atat de repede cum se crede acum. Mai important insa, eu nu cred ca in a doua parte a anului vom avea o scadere a somajului asa cum preconizeaza reprezentantii guvernului. Este stiut ca exista un decalaj de cel putin doua trimestre intre stoparea declinului economic si reluarea cererii de forta de munca in economie. Chiar in ceea ce priveste cresterea economica, opinia mea este ca pentru anul 2010 valoarea acesteia se va situa intre minus 0,5% si plus 0,5%, deci sub nivelul de plus 1,3% prevazut in bugetul consolidat. Oricum, estimez ca o usoara crestere economica (raportata fata de perioada similara a anului trecut) va avea loc abia din trimestrul al treilea din 2010. In consecinta, cererea de forta de munca va creste abia catre sfarsitul anului, in cel mai bun caz.

In aceste conditii, se vor mai orienta romanii catre accesarea de credite in acest an? Ce evolutie credeti ca va cunoaste cererea de creditare in 2010?

Anul 2010 va fi unul dificil pentru bancile comerciale si in general pentru institutiile financiare din Romania. Creditarea sectorului privat este o necesitate pentru institutiile financiare; ele nu pot supravietui pe termen lung numai prin finantarea deficitului public, cu atat mai mult cu cat marjele de profitabilitate pe acest segment vor scadea pe parcursul anului.

In ceea ce priveste creditarea persoanelor fizice, declinul economic a generat o cerere de credite mai restransa din partea persoanelor fizice, care sunt afectate de incertitudinile privind locul lor de munca, dar si o abordare de risc diferita din partea bancilor. Astfel, bancile au renuntat la acordarea unor credite considerate mai riscante sau le-au redus limitele de expunere, in special la produsele de creditare fara garantii imobiliare (credite de nevoi personale, carduri de credit). Acest fenomen a fost numai partial contrabalansat de initiative guvernamentale precum programul Prima Casa, destinat sa incurajeze creditarea in domeniul imobiliar. In general, suma garantiilor cerute la creditele personale s-a majorat ca procent din suma acordata, in timp ce bancile au devenit mult mai prudente in acordarea creditelor. In opinia mea, aceasta tendinta se va inversa lent in a doua parte a anului, dupa consolidarea stabilizarii economiei romanesti.

In ceea ce priveste creditarea companiilor, nevoile de finantare ale acestora au crescut odata cu blocajul financiar si reducerea activitatii economice, in special pe partea de capital de lucru. Totusi, bancile comerciale au fost mult mai reticente in anul 2009 sa finanteze companiile, chiar si pe cele din portofoliul propriu. Aceasta ezitare a avut la baza in primul rand inrautatirea situatiilor financiare ale majoritatii companiilor, in special a IMM-urilor. Sper ca in anul 2010 sa fie reluat ciclul de creditare normal pentru companii, incepand cu al doilea trimestru al anului. De asemenea, incepand cu trimestrul trei am incredere in reluarea mai activa a creditarii pentru proiectele de investitii, in conditiile in care resursele bugetului de stat in acest domeniu sunt limitate.

Incertitudinile privind siguranta locului de munca i-au determinat pe romani sa isi reduca cheltuielile si economiseasca in 2009 mai mult decat in anii trecuti. Totodata, criza a stopat in mod semnificativ investitiile. Ce parere aveti despre evolutia economisirii si domeniul investitiilor personale in 2010?

In general, in perioadele de recesiune economica oamenii sunt mai reticenti in a lansa proiecte de investitii personale importante (achizitii de locuinte, auto, investitii pe piata de capital, etc) din cauza incertitudinii pronuntate privind evolutiile economiei. De aceea, ei se orienteaza spre depozitele bancare, percepute ca avand un grad de risc mai scazut, indiferent de nivelul dobanzilor bancare pe diverse valute. Pe masura ce economia isi va reveni, iar accesul la creditare al persoanelor fizice se va relua, ritmul de crestere al depozitelor va incetini. Masura recenta a Bancii Nationale a Romaniei de a reduce dobanda de politica monetara va grabi probabil nevoia deponentilor de a gasi investitii alternative interesante, in conditiile in care este de asteptat ca bancile comerciale sa reduca dobanzile la depozitele populatiei.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Interviuri asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult