ECE: crestere economica moderata, de 1,1%, in 2010, sub potentialul regiunii

ECE: crestere economica moderata, de 1,1%, in 2010, sub potentialul regiunii Data: 10 august 2009   Ora: 12:33 Lichiditatea nu mai constituie principala problema, cel putin pentru bancile cu capital strain, calitatea portofoliului de credite si riscul de credit reprezentand, in prezent, constrangerile pentru sectorul bancar din regiune.

Perspectivele de redresare a cresterii economice mondiale vor stimula piata si Europa Centrala si de Est (ECE), insa reducerea semnificativa a activitatii economice pe parcursul acestui an va determina o crestere usoara regionala in ECE, de 1,1% pentru anul 2010, sub potentialul regiunii.

”Criza financiara internationala a dominat piata bancara pentru o perioada, lasandu-si amprenta asupra acestui sector. Jucatorii bancari din Europa Centrala si de Est au fost afectati la nivelul lichiditatii, al costului finantarii si al calitatii creditelor, dar atractivitatea pietei bancare din regiune inca exista”, a precizat directorul de analiza strategica pentru ECE al UniCredit Group, Debora Revoltella.

Lichiditatea nu mai constituie principala problema, cel putin pentru bancile cu capital strain, calitatea portofoliului de credite si riscul de credit reprezentand, in prezent, constrangerile pentru sectorul bancar din regiune.

Cresterea nivelului de intermediere financiara va continua in regiune cu un ritm moderat, in timp ce redresarea creditarii va incepe cu sectorul corporate, dar si in zona de retail inca se constata diferente foarte mari in ce priveste gradul de intermediere bancara, mai ales in ceea ce priveste creditul ipotecar. Disponibilitatea finantarilor la nivel intern si extern va ramane in continuare unul dintre principalii factori de crestere.

Piata bancara din regiune se bucura de sprijinul institutiilor financiare internationale in lupta cu criza economica, printre acestea numarandu-se Fondul Monetar International (FMI), Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI), precum si Uniunea Europena (UE).

Sectorul bancar din ECE este constituit din 2.455 de banci, cu active totale de peste 2.100 miliarde euro. Principalele banci din regiune sunt considerate UniCredit Group, care opereaza prin Bank Austria, cu active totale in valoare de 121,6 miliarde euro si un profit net dupa impozitare (inaintea platii dividendelor actionarilor minoritari) de 2.577 milioane euro in 2008, Raiffeisen, cu active totale de 85,4 miliarde euro si profit net dupa impozitare (inaintea platii dividendelor actionarilor minoritari) de 1.078 milioane euro, si Erste Bank, care detine active totale de 79,3 miliarde euro si un profit dupa impozitare (before minority interest) in valoare de 1.569 milioane euro.

Pe fondul implementarii masurilor de eficientizare a costurilor si al decelerarii cresterii veniturilor la nivel global ca urmare a crizei economice in Europa Centrala si de Est, calitatea creditelor va reprezenta principala constrangere pentru profitabilitatea sectorului bancar.

Bancile internationale active in regiune, in principal jucatorii de top, vor putea sa isi consolideze pozitia, profitand de reteaua existenta si de accesul mai bun la finantari internationale, in conditiile mentinerii apetitului de risc adecvat, in timp ce in unele tari, criza ar putea conduce la o reaparitie a puterii statului in sectorul bancar local, sunt de parere oficialii UniCredit Group.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult