Economisirea: schimbare de trend

Economisirea: schimbare de trend Data: 16 iunie 2010   Ora: 08:56

Daca pana nu de mult bancile ‘se intreceau’ in a anunta reduceri ale dobanzilor la depozite, se pare ca in prezent acestea au inceput o cursa a majorarilor. Cu toate acestea cresterile raman timide, in timp ce peste viitorul mai indepartat domneste incertitudinea.

Care este motivul majorarilor de dobanzi? Potrivit reprezentantilor institutiilor financiare, obiectivul este acela de a incuraja economisirea. Pe de alta parte insa, exista opinii potrivit carora exista inca nevoie de a atrage lichiditati din piata, in conditiile in care criza economica care a zguduit sistemul bancar – atat la nivel mondial, cat si local- inca nu a luat sfarsit.

In acest context, Banca Comerciala Romana, una din bancile din top trei din Romania, a anuntat recent majorari ale dobanzilor la depozitele la termen. Astfel, institutia ofera, pana pe 1 iulie,  dobanzi de pana la 8% la depozitele la termen, in lei.

Dobanda pentru depozitul in lei, la termen de 2 luni este de 7,5%. Clientii care primesc salariul intr-un cont deschis la BCR si au si serviciul Debit Direct beneficiaza de o dobanda de 8% pentru depozitele la termen de 3 luni in lei.

Depozitele la termen in lei sau euro cu o maturitate de pana la 12 luni, deschise prin intermediul 24 Banking BCR (Click 24 Banking BCR si Alo 24 Banking BCR) au un bonus de dobanda de 0.25% pentru depozitele in lei, respectiv 0.15% pentru depozitele in euro.

Pe de alta parte, Banca Transilvania a majorat dobanzile la depozitul Contul de Economii, constituit in lei, precum si la depozitul la termen cu acumulare, in euro, pentru persoanele fizice.

Astfel, dobanzile contului de economii sunt cu 0,5% mai mari, variind intre 6% si 6,75%, in functie de suma depusa.

In ceea ce priveste depozitul la termen cu acumulare, in euro, banca creste dobanda aferenta cu 0,25% pe an. Prin urmare, pentru sume cuprinse intre 1.000 si 24.999 euro, dobanda practicata de BT este de 3%; pentru depozite cuprinse intre 25.000 si 99.999 euro bonificatia este de 3,50%, iar clientii care economisesc peste 100.000 euro primesc o dobanda de 4% pe an.

“Prin majorarea dobanzilor la depozite, Banca Transilvania doreste sa isi protejeze clientii in fata inflatiei si le asigura obtinerea de randamente real pozitive”, au precizat oficialii institutiei bancare.

Si RBS Romania a majorat cu pana la 0,5% dobanzile aferente depozitelor la termen in lei ale persoanelor fizice.

Astfel, dobanzile produselor de economisire ale populatiei au valori cuprinse intre 6,5% si 6,8%, in functie de perioada de maturitate. In ceea ce priveste depozitele companiilor in lei, bonificatiile variaza intre 3,5% si 4,5%.

Practicantii de profesiuni liberale care detin sau achizitioneaza un pachet “BRD Profit”  pana pe 15 august beneficiaza de dobanzi preferentiale la Depozitul 10.000 pe 3 luni, timp de sase luni.

Astfel, pentru detinerea unui Depozit 10.000, banca ofera 0,50% in plus la dobanda in lei si 0,25% in plus pentru economiile in euro.

Millennium Bank a lansat depozitul Ascendent in lei, ce ofera clientilor dobanzi de pana la 13% pe an.

Noul depozit, constituit pe o perioada de sase luni, ofera o dobanda progresiva, care incepe de la 6% pentru prima luna si creste lunar, pana la 13% pentru a sasea luna. Dobanda pentru fiecare luna poate fi capitalizata sau transferata in contul curent, in functie de nevoile clientului. De asemenea, clientii pot denunta in avans depozitul, in orice moment, fara sa piarda dobanda acumulata in luna anterioara.

"Millennium Bank isi propune sa devina un partener performant pentru clientii sai, in ceea ce priveste economisirea, oferindu-le o gama variata de produse care raspund nevoilor lor. Noul Depozit Ascendent urmeaza aceasta strategie, incurajand si, in acelasi timp, rasplatind economisirea pe termen mediu", a declarat directorul Dezvoltare Produse Retail la Millennium Bank Romania, Eliza Erhan.

Banca ofera dobanzi mai mari cu 0,25% pentru depozitele in lei si euro deschise prin intermediul serviciului Internet Banking. Astfel, valoarea dobanzilor oferite prin Internet Banking variaza intre 7% si 8,25% pentru lei si intre 3,25% si 3,5% pentru euro. Depozitele constituite in sucursale ofera dobanzi cuprinse intre 6,75% si 8% pentru lei si intre 3 si 3,25% pentru euro.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »

Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai multArticolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult