Dezvoltarea urbana sustenabila - misiune indeplinita cu REGIO

Dezvoltarea urbana sustenabila - misiune indeplinita cu REGIO Data: 28 august 2019   Ora: 11:45

Modernizarea infrastructurii ce vizeaza transportul public, imbunatatirea mobilitatii populatiei in centrele urbane si nu numai, reducerea nivelului de poluare in mediul urban sau reabilitarea / amenajarea unor zone de agrement reprezinta doar cateva dintre obiectivele dezvoltarii urbane sustenabile. Programul Operational Regional 2014-2020, cunoscut si sub numele de REGIO, sustine astfel de initiative, oferind celor interesati posibilitatea de a obtine finantare nerambursabila pentru proiecte dintre cele mai variate.

Regiunea Nord-Est poate fi considerata un punct de referinta in acest sens. Interesul in ceea ce priveste tema dezvoltarii urbane s-a manifestat si se manifesta in continuare in regiune, dovada clara fiind numarul ridicat de proiecte pentru care au fost deja semnate contractele de finantare. Informatii suplimentare in acest sens pot fi vizualizate de catre cei interesati pe site-ul inforegionordest.ro. In randurile urmatoare va prezentam cateva exemple de proiecte pentru care au fost semnate deja contractele, pentru care s-a obtinut finantare.

Doua noi proiecte pentru imbunatatirea calitatii vietii in Municipiul Piatra-Neamt

In vederea indeplinirii acestui obiectiv, in data de 19 august au fost semnate doua noi contracte de finantare intre primarul municipiului si Directorul General ADR Nord-Est, Vasile Asandei.

Orasul Piatra-Neamt va beneficia astfel, prin unul dintre proiecte, de transformarea unui teren degradat intr-un spatiu de agrement, pentru multumirea locuitorilor, dar si a turistilor care tranziteaza zona. Proiectul vizeaza amenajarea unui scuar in Cartierul Pietricica, amenajarea de alei pietonale, plantarea de vegetatie specifica, dar si dotarea cu mobilier urban, in asa fel incat nevoia de recreere a populatiei sa fie satisfacuta. Pentru a duce la indeplinire acest obiectiv, finantarea nerambursabila obtinuta depaseste valoarea de 670.000 euro.

Cel de-al doilea proiect are in vedere extinderea si modernizarea sistemului de iluminat public. Zonele in care urmeaza sa se implementeze masurile necesare sunt B-dul Decebal, Piata Mihail Kogalniceanu, B-dul Traian, strada Fermelor, dar si cartierul Pietricica. O valoare totala a finantarii nerambursabile de 1.017.317 euro va fi alocata in vederea finalizarii acestui proiect.

Reducerea emisiilor de carbon in Municipiul Barlad

Investitia obtinuta prin semnarea contractului de finantare la inceputul acestei luni se situeaza la o valoare nerambursabila de 3,9 milioane euro. Obiectivul este constituit de modernizarea sistemului de transport public in comun, prin achizitia de autobuze electrice, in acest fel ajungandu-se si la o reducere a emisiilor de carbon la nivelul intregului oras.

Conform cu informatiile prezentate si in cadrul website-ului inforegionordest.ro, strategia aplicata prin proiect va reusi sa indeplineasca urmatoarele obiective dupa primul an de operare al investitiei:

  • Reducerea cu 3,2% a emisiilor de CO2 aferente transportului public;

  • Diminuarea deplasarilor cu autoturisme proprietate personala cu 8,4% prin utilizarea mai frecventa a mijloacelor de transport public;

  • Facilitarea accesului persoanelor cu dizabilitati la noul sistem de transport public electric.

In acelasi proiect sunt prevazute de asemenea dezvoltarea unui sistem de management inteligent al traficului, urmand sa fie achizitionate sisteme de monitorizare prin GPS, dar si facilitarea informarii in timp real a pasagerilor prin instalarea de ecrane digitale in mijloacele de transport in comun.

4,2 milioane euro finantare nerambursabila pentru un municipiu verde - Vatra Dornei

Frumoasa statiune balneoclimaterica va beneficia, prin proiectul pentru care contractul a fost deja semnat la inceputul acestei luni, de un sistem de transport public urban, inexistent in momentul de fata. Obiectivul vizeaza facilitarea transportului urban in beneficiul locuitorilor, dar si al turistilor.

In cadrul proiectului se mai specifica faptul ca autobuzele achizitionate vor fi hibrid (diesel/electric), in acelasi timp avandu-se in vedere si amenajarea/reamenajarea de pasaje pietonale, construirea de infrastructuri de biciclete sau fructificarea cat mai multor spatii verzi. In acest fel municipiul Vatra Dornei va beneficia de un parcurs pietonal turistic cat mai sigur si mai atractiv.

Lista proiectelor ce vizeaza mobilitatea urbana nu se rezuma insa numai la cele mentionate. Cei interesati pot afla mai multe informatii despre stadiul implementării programului REGIO din cadrul website-urilor www.adrnordest.ro si inforegionordest.ro.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »

Advertorial

Interviu cu Directorul General Vascar, Vlad Ciuburciu: care sunt provocarile din industria carnii din Romania in anul 2020

  Vlad Ciuburciu, directorul general Vascar, dintre principalele producții de conservare și pregătire a cărților din România, nu se ... citeste mai multArticolul Saptamanii

Economisește utilizând inteligent cardul tău de credit și cumpărături

Un card bancar online îți poate aduce, în timp, economii importante. Ales cu atenție și folosit inteligent, acesta îți va ... citeste mai mult