Cum se va schimba modalitatea de calcul salarii in 2020

Cum se va schimba modalitatea de calcul salarii in 2020 Data: 6 noiembrie 2019   Ora: 14:15

O lege care ar urma sa schimbe radical modul de calcul al salariilor in 2020 a trecut tacit de Senatul Romaniei. Proiectul de lege care stabileste o ierarhie a salariilor in functie de nivelul studiilor absolvite de angajati nu a ajuns sa fie dezbatut in plen, iar termenul de vot de 45 de zile a fost depasit, astfel ca se considera adoptat. Camera Deputatilor este, insa, forul decizional in acest caz.

Proiectul a primit avize favorabile de la Consiliul Legislativ, Consiliul Economic si Social si de la Comisia pentru munca, dar a fost avizat negativ de Comisia de buget-finante si de Comisia pentru Drepturile omului.

Concret, noua lege introduce coeficienti de raportare la salariul minim pe economie pentru toti angajatii din Romania, pe 11 categorii de pregatire si studii.

 

Care va fi salariul minim de baza in functie de nivelul academic

 

Potrivit proiectului, salariul minim de baza diferentiat va fi stabilit prin aplicarea unui coeficient la salariul minim brut pe tara garantat in plata, stabilit prin hotarare de guvern.

Categoriile de pregatire sunt reglementate prin lege, de la muncitori necalificati, care vor primi salariul minim pe economie inmultit cu coeficientul 1, pana la absolventi de studii superioare de lunga durata cu doctorat in domeniul activitatii desfasurate, care vor avea un salariu de baza minim echivalent cu salariul minim pe economie multiplicat cu un coeficient de 2,8.

Totodata, proiectul de lege are in vedere si asigurarea unui echilibru la nivel de salarizare intre sectorul bugetar si cel privat. Astfel, si in sectoarele pentru care nu au fost incheiate contracte colective de munca este obligatorie respectarea coeficientilor minimali de ierarhizare salariala.

 

Concret, salariul minim brut ar urma sa se acorde dupa cum urmeaza:

 

  • Muncitori necalificati: Salariu minim pe economie x coeficient 1

  • Muncitori calificati, lucratorii cu scoala profesionala sau studii liceale: Salariu minim pe economie x coeficient de 1,20

  • Absolventi de scoli postliceale sau de liceu cu calificare: Salariu minim pe economie x coeficient 1,25

  • Absolventi de scoli de maistri: Salariu minim pe economie x coeficient 1,30

  • Absolventi de studii superioare de scurta durata (subingineri etc,): Salariu minim pe economie x coeficient 1,5

  • Absolventi de studii superioare de lunga durata: Salariu minim pe economie x coeficient 2,20

  • Absolventi de masterat: Salariu minim pe economie x coeficient 2,50

  • Angajati cu doctorat: Salariu minim pe economie x coeficient 2,80

Salariul minim a crescut anual in ultima perioada si sunt sanse mari ca 2020 sa nu faca exceptie, in ciuda turbulentelor de la varful politicii romanesti. De la 1 ianuarie 2019 salariul minim pe economie a ajuns la 2080 de lei, iar incepand cu anul 2020 acesta ar urma sa se ridice la 2262 de lei pe luna, potrivit unui proiect de hotarare de guvern.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult