Cum a ajuns moneda euro sa dezbine un continent pe care trebuia sa-l uneasca

Cum a ajuns moneda euro sa dezbine un continent pe care trebuia sa-l uneasca Data: 26 aprilie 2017   Ora: 10:32

La 15 ani dupa introducerea in circulatie a monedelor si bancnotelor euro, valuta adoptata in 19 state din cele 28 ale Uniunii Europene tinde sa dezbine mai mult decat sa integreze, unii dintre economistii din tarile uniunii monetare privind-o ca pe un adevarat pericol.

Din punct de vedere politic, zona euro pare sa fie un adevarat cu butoi cu pulbere, fitilul populismului nationalist riscand sa declanseze oricand o explozie. Insa in spatele modei politice par sa se ascunda si realitati economice dureroase pentru populatia tarilor din zona euro, dezvaluie CNN Money.

Poate ca, la inceput, moneda unica europeana a fost un motiv de bucurie si mandrie pentru multi dintre europeni, dar dezechilibrele economice existente intre statele care au adoptat valuta europeana au transformat euro intr-un cutit cu doua taisuri.

"Zona euro a esuat. Nu a avut nicio legatura cu realitatea", crede Sergi Cutillas, un economist spaniol in varsta de 34 de ani.

Franta urmeaza sa dea un test important in acest weekend, cand alegerile prezidentiale o pot propulsa pe extremista Marine Le Pen in turul al doilea.

Liderul Frontului National din Franta are o platforma politica bazata pe renuntarea la moneda unica si o eventuala iesire a tarii din UE, dar la nivelul intregii zone euro 25% din populatie pare dezamagita de experimentul monetar inceput in urma cu un deceniu si jumatate.

De altfel, renasterea lirei italiene, drahmei sau pesetei ar putea sa urmeze unei eventuale reveniri a francului francez pe piata valutara.

Dezamagit pare si membrul Academei Italiene, Alberto Bagnai. "Ideea de baza este ca nu poti crea un stat federal din cetatenii unor tari cu un trecut cultural atat de variat. Fara un stat european, nu poti avea o moneda unica europeana", crede acesta.

Din punctul sau de vedere, singura tara care a crezut in moneda euro este Germania, liderii de la Berlin cautand sa imite fara succes modelul Statelor Unite ale Americii.

Dar pana si germanii par destul de plictisiti sa joace tot timpul rolul de creditor al economiilor mai putin dezvoltate integrate in uniunea monetara.

De altfel, diferentele economice par sa fi fost calul troian care i-a pacalit atat pe europeni, cat si pe investitori.

"Parca a fost o iluzie optica. Investitorii s-au uitat la randamentul obligatiunilor si la dobanzi si au crezut ca Grecia a devenit peste noapte Germania", explica Bagnai.

De aici si pana la declansarea crizei datoriilor nu a mai fost decat un pas, iar efectele perioadei de zbucium economic si social din zona euro sunt inca vizibile.

"Somajul de 20% din Spania este rezultatul direct al adoptarii monedei euro", se arata convins Cutillas. Teoria pare sa fie sustinuta si de diferentele uriase privind rata somajului din zona euro: 3,9 procente in Germania, 10% in Franta, 11,5% in Italia, 18% in Spania si 23% in Grecia.

In Grecia, dezastrul adus de adoptarea unei valute care nu este controlata de guvernul de la Atena pare sa ingroape orice speranta de mai bine, dupa cum spune Fotis Panagiotopoulos, un docher din Atena.

Citeste continuare articolului pe Business24.ro.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult