Crestere sau scadere economica? Depinde cine face anuntul

Crestere sau scadere economica? Depinde cine face anuntul Data: 20 februarie 2012   Ora: 10:21

Desi am mai atins acest subiect in trecut, el revine in actualitate de cate ori raportarile Eurostat sau ale Institutelor de Statistica Nationale comunica evolutii care sunt contradictorii in ceea ce priveste cresterea economica.

De obicei, acest lucru se intampla atunci cand evolutia economiei este suficient de ‘indecisa’ si se trece de la scadere la crestere si inapoi in perioade scurte de timp. Au mai adaugat la aceasta ambiguitate si economistii care, dand dovada de reale abilitati politice pe langa cele de statistica, raporteaza cresterea sau scaderea fie la trimestrul anterior, fie la acelasi trimestru din anul anterior, dupa cum sunt interesele de moment ale declarantilor…

Am mai spus si celalalt aspect si nu voi mai insista asupra lui, exista o ambiguitate acceptata – si o inconsistenta de abordare - si in ceea ce priveste definitia recesiunii in general, ‘recesiunea tehnica’ si mai ales iesirea din recesiune, in sensul ca este mai greu sa intri in recesiune si mult mai usor sa iesi din ea…

Ne aflam din nou in situatia in care Europa (si Romania, dealtfel) este in recesiune… sau nu, depinzand de cum calculam. Mai precis, nici UE, nici zona euro si nici Romania nu au reintrat in recesiune cu siguranta, pentru ca nu exista cele doua trimestre consecutive de scadere economica (oricum ar fi ea definita). Zona euro si UE27 au scazut in trimestrul 4 fata de trimestrul 3 (cu 0,3% ambele), dar au crescut fata de trimestrul 4 din anul 2010 (cu 0,7% si 0,9% respectiv).

Care dintre cele doua valori conteaza in realitate?
Ambele, iar interpretarea corecta si completa a datelor ar trebui sa tina cont de cele doua valori: cresterea fata de acelasi trimestru din anul trecut inseamna ca economia a performat mai bine decat in urma cu un an, iar valoarea fata de trimestrul anterior indica tendinta de moment a indicatorului. Mai exact, putem spune ca in cazul UE 27, economia Uniunii a crescut in trimestrul 4 fata de anul anterior, dar ca tendinta actuala este de incetinire a acestei cresteri; daca ea va continua in trimestrele urmatoare, putem spune ca economia ar intra in recesiune. Aceasta este o interpretare completa, dar care nu ‘da bine’ in media.

In interpretarea tip media, se poate ‘brodi’ la nesfarsit pe seama scaderii sau cresterii economiei, dupa dorinta si interese. La fel, analistii pot justifica orice estimari au facut in trecut (fie ele de crestere, de stagnare sau scadere), politicienii din opozitie isi pot invinui opozantii de gestionare proasta a treburilor economice, in timp ce acestia din urma se pot lauda cu cresterea fata de perioada anterioara – care perioada este la alegerea lor.

Ca sa fim onesti, trebuie spus ca aceasta confuzie intretinuta este prezenta si in media internationala. Dupa datele publicate de Eurostat in 15 februarie, in media internationala de specialitate aparea ca Belgia, Italia, Olanda si Portugalia au intrat in recesiune deoarece au avut scadere in doua trimestre consecutive, masurat fata de trimestrele anterioare (iar noi am putea adauga aici si Cehia, aflata in aceeasi situatie). Totusi, ce facem cu Cipru, care are doua trimestre de scadere fata de aceeasi perioada din anul trecut, dar nu si doua trimestre de scadere fata de trimestrul anterior? Este in recesiune sau nu? Din nou, depinde de ceea ce ne dorim sa obtinem…

Daca ne uitam strict la Romania, putem spune ca economia noastra este pe crestere cu 2,1% fata de acelasi trimestru din anul trecut (adica avem motive de optimism). Este adevarat ca nu s-a mai repetat performanta trimestrului anterior, cand cresterea anuala fusese de 4,4%, astfel incat ‘performata relativa’ este in scadere cu 0,2%.

Cu toate acestea, nu putem spune nicidecum ca avem probleme majore. Dintre tarile UE, in opinia mea Grecia, Portugalia, Cipru si probabil si Irlanda au probleme adevarate (pentru ca scaderea PIB-ului lor este continua, fata de trimestrele similare din anul anterior) iar Slovenia este pe cale sa le aiba (dar nu a raportat inca datele pentru trimestrul 4). Orice abordare voit sau nu pesimista asupra Romaniei este din punctul meu de vedere o exagerare.

Dragos Cabat

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult