Creditele imobiliare in lei au inceput sa se ieftineasca

Creditele imobiliare in lei au inceput sa se ieftineasca Data: 29 aprilie 2014   Ora: 11:16

Romanii au inceput sa lase in spate reticenta fata de creditele in lei odata cu trecerea programului Prima Casa pe creditare exclusiv in lei. Pentru a incuraja creditele in lei, cele mai multe banci au inceput sa scada treptat dobanzile iar rezultatele se pot vedea cu usurinta in numarul de solicitari primite lunar pentru credite imobiliare.

Conform Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, institutie implicata in acordarea de garantii pentru imprumuturile “Prima Casa”, doar 10% dintre romani s-au lasat descurajati de trecerea pe un sistem de creditare strict in lei. Daca in 2012 aproximativ 100 de romani se prezentau zilnic pentru depunerea dosarelor, in 2014 numarul acestora se este aproximativ acelasi, cu o medie de 90 de solicitari pe zi.

Bancile care ofera in prezent creditul Prima Casa raporteaza o crestere constanta a numarului de solicitanti, invers proportionala ca sumele acordate pentru credit. Astfel, apartamentele de vanzare din marile orase, incepand cu Capitala, listate catre vanzare pe site-uri mari de imobiliare precum www.gimo.ro, au inceput sa isi gaseasca mult mai rapid cumparatori.

Se pare ca previziunile analistilor incep sa se adevereasca, ieftinirea locuintelor vechi si noi dar si conditiile din ce in ce mai avantajoase de creditare incepand sa puna piata in miscare. Beneficiaza in primul rand de conditii de creditare mai avantajoase clientii fideli ai bancilor, in mod special cei care isi incaseaza salariul de la banca respectiva, acestora propunandu-li-se dobanzi cu 0.2-0.8% mai mici fata de cele practicate in cazul clientilor care nu aduc venituri pe termen lung bancii.

Pana la transformarea programului Prima Casa in proiectul Noua Casa, dedicat exclusiv achizitionarii de locuinte noi, interesul cumparatorilor ramane indreptat in principal catre apartamentele de 2 camere, in zonele bune ale oraselor, cu suprafete locuibile de 40-50 mp. Anunturile pentru acest tip de apartamente de pe site-urile de specialitate continua sa aiba cele mai multe vizualizari, in timp ce apartamentele mai mari, in mod special cele cu 4 camere si apartamentele noi, continua sa scada ca pret.

Conform unui studiu facut pe cele 16 banci care ofera in momentul actual credite imobiliare (vezi detalii), inclusiv credite Prima Casa, valoarea creditelor acordate a scazut fata de anul 2012 cand exista inca optiunea pentru creditare in moneda europeana. Astfel, de la o medie de 40.000 de euro acordata pentru imprumuturi in 2012 si 2013, in primul trimestru al anului 2014 suma a scazut cu aproape 6000 de euro, pana la echivalentul in lei a 34.000 de euro in conditiile in care valoarea maxima acordata de banci a ramas aceeasi.

Ieftinirile imobilelor au fost favorizate de cresterea numarului de tranzactii imobiliare din ultimii ani si reprezinta un avantaj in plus, alaturi de conditiile mai relaxe de creditare pentru cei care intentioneaza sa achizitioneze o locuinta anul acesta prin credit ipotecar sau prin programul Prima Casa. In momentul actual, majoritatea bancilor ce ofera acest tip de credite continua sa ceara un depozit minim de 15 % insa cateva dintre acestea au redus avansul la 5%, astfel ca un cumparator interesat sa faca un credit de 150.000 lei va trebui sa aiba la dispozitie o suma de aproximativ 7600 de lei.

vezi si www.lic.ro

Publicitate

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »

Advertorial

Un smartphone - mai multe probleme care pot aparea. Glassgsm te ajuta

Smartphone-ul - cel care a inlocuit orice mod de comunicare atestat in documentele istorice. Rapiditate, accesibilitate, eficienta si multe altele ... citeste mai multArticolul Saptamanii

Brokerul eToro – cresterea numarului de utilizatori in ultimii ani

          Platforma de tranzactionare eToro a anuntat ca a ajuns acum la 20 de milioane de utilizatori inregistrati din ... citeste mai mult