Companiile anticipeaza o crestere moderata a angajarilor

Companiile anticipeaza o crestere moderata a angajarilor Data: 21 iunie 2010   Ora: 11:06

Angajatorii romani anticipeaza o crestere moderata a activitatii de angajare in intervalul iulie- septembrie, dupa raportarea unor previziuni de angajare negative timp de cinci trimestre consecutive, potrivit unui studiu realizat de compania de resurse umane Manpower.

In acest context, previziunea neta de angajare pentru Romania cu o valoare prudenta de +2% indica o crestere moderata in activitatea de angajare pentru trimestrul urmator, datele aratand ca 21% dintre angajatori se asteapta sa creasca volumul angajarilor, in timp ce 19% anticipeaza o scadere a activitatii de angajare. Aproximativ 60% dintre acestia previzioneaza o mentinere a numarului actual de angajati.

Studiul Manpower pentru Romania a fost realizat prin intervievarea unui esantion de 751 de manageri de resurse umane la nivelul intregii tari.

“Dupa mai mult de un an, rezultatele studiului pentru al treilea trimestru prezinta o previziune neta de angajare pozitiva, acest lucru aratand ca piata muncii  incepe sa se redreseze usor[…]Va trebui sa mai treaca o perioada de timp inainte ca piata fortei de munca sa revina la o situatie comparabila celei dinainte de recesiune. In continuare insa angajatorii trebuie sa sprijine si sa atraga angajati valorosi, iar angajatii trebuie sa isi dezvolte competentele cheie pe postul pe care il ocupa pentru a corespunde nevoilor pe care companiile le au si pentru a profita de oportunitatile care vor aparea atunci cand economia se va redresa. Regasirea echilibrului in anul 2010 va fi influentata pe deoparte, in mod pozitiv, de cresteri temperate dar constante ale previziunilor de angajare, iar pe de alta parte, in mod negativ, de continuarea cresterii ratei somajului”, a declarat Camelia Stanculescu, General Manager al Manpower Romania.

 Companiile din cinci regiuni dintre cele 8 analizate anticipeaza cresteri ale activitatii de angajare in decursul celui de-al treilea trimestru. Piata de munca cea mai activa este previzionata de angajatorii din regiunea Centru, acestia raportand o previziune neta de angajare de +22%.

“Angajatorii din regiunea Sud-Est exprima un optimism prudent, raportand o previziune neta de angajare de +8%. Totusi, valori negative ale activitatii de angajare sunt inregistrate in 3 regiuni (Nord-Est, Sud-Vest si Bucuresti & Ilfov), cele mai slabe perspective fiind raportate de angajatorii din Sud-Vest, unde previziunea este de -15%. De asemenea, angajatorii din Nord-Est anticipeaza un ritm incetinit al activitatii de angajare, cu o previziune de -7%", releva studiul.

La nivel de sectoare de activitate, angajatorii din patru dintre cele zece domenii analizate anticipeaza cresteri. Previziunea cea mai optimista este raportata de angajatorii din agricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit, cu un avans de 21%. Companiile din sectorul industriei prelucratoare raporteaza o previziune prudent optimista, de +9%. Cresteri moderate ale volumului angajarilor sunt anticipate si de angajatorii din sectorul industriei extractive, cu o previziune de +6%.

In acelasi timp, companiile din patru sectoare de activitate anticipeaza o crestere negativa, in special in sectorul energie electrica, gaze si apa, previziunea fiind de -10%.

La nivel international, angajatorii din 31 de state si teritorii, dintre cele 36 analizate, se astepta la o crestere a volumului angajarilor in perioada iulie-septembrie. Comparativ cu trimestru anterior, perspectivele s-au imbunatatit in 23 din 36 de tari si teritorii.

"Peste tot in lume exista un optimism crescut privind activitatea de angajare, situatie tipica pentru aceasta perioada de revenire economica. Majoritatea tarilor se pregatesc pentru iesirea din criza, dar inca mai au un drum lung de parcurs pana ce companiile vor avea din nou un nivel crescut de cerere pe piata pentru produsele si serviciile pe care le ofera, acest nivel nefiind inca indeajuns de accelerat pentru a creste mai mult  perspectivele de angajare", a declarat Jeffrey A. Joerres, Presedinte si CEO al Manpower.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »

Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai multArticolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult