Ce poţi să faci ca să amplifici percepţia şefului tău cu privire la disponibilitatea ta la coaching?

Ce poţi să faci ca să amplifici percepţia şefului tău cu privire la disponibilitatea ta la coaching? Data: 27 februarie 2017   Ora: 17:27

E greu de spus cui îi este mai groază de un feedback critic: managerului care-l dă sau persoanei care-l primeşte. Dacă eşti cel care primeşte feedbackul, s-ar putea să nu te simţi în largul tău şi să fii stresat când auzi că nu te descurci bine. Iar managerul, ştiind lucrul acesta, se teme că s-ar putea să nu reacţionezi la feedback într-un mod productiv şi, drept urmare, e înclinat să amâne momentul în care îţi spune ce părere are despre performanţele tale. Dacă vrei să primeşti feedback, comportă-te în aşa fel încât să demonstrezi că eşti deschis la „coaching”. 

Noi, toţi, avem nevoie de feedback şi ni-l dorim. Acesta e modul în care devenim mai buni la ceea ce facem în joburile noastre şi modul în care avansăm în carieră.
Aşa că e treaba ta să-i arăţi şefului tău că eşti dispus să auzi feedbackul pe care ar vrea să ţi-l dea şi apoi să acţionezi în virtutea acelui feedback. Cu cât te percepe ca fiind deschis la coaching şi dispus să reacţionezi schimbându-te în bine în urma coachingului – atitudine definită în englezește prin termenul „coachable” – cu atât este mai probabil ca şeful tău să-şi asume riscul de a-ţi oferi feedback şi să-şi facă timp ca să ţi-l ofere.

Deci, ce poţi să faci ca să amplifici percepţia şefului tău cu privire la disponibilitatea ta la coaching? Iată câteva sugestii, bazate pe studiile mele şi pe experienţa pe care am acumulat-o lucrând cu manageri de pe întregul glob.
Solicită tu feedbackul. Spune-i şefului că i-ai aprecia feedbackul şi sfaturile. Poţi, de asemenea, să-i spui ce preferinţe ai în privinţa momentului în care feedbackul ţi-ar fi de cel mai mare ajutor. De exemplu, eu le spun adesea colegilor mei că în acel moment precis când terminăm un program de trei săptămâni „mi-e greu să procesez orice altceva decât «Programul acesta a fost grozav!» Dacă mă mai lăsaţi două ore, pot începe să fiu capabil să aud un feedback constructiv. Iar mâine-dimineaţă o să fiu în stare să aud orice!”
Fii recunoscător. Mulţumeşte-i managerului că ţi-a oferit feedback. Dacă ţi-e greu să pari recunoscător, spune-o. Poţi să spui ceva de genul: „Chiar am muncit din greu la sarcina aceasta şi chiar speram să o îndeplinesc impecabil, aşa că mi-e cam greu în momentul acesta să aud că sunt câteva lucruri pe care aş fi putut să le fac mai bine. Dar aud într-adevăr de la dumneavoastră că există destul de multe lucruri care chiar au mers bine şi sunt recunoscător că îmi spuneţi lucrul acesta şi, de asemenea, sunt complet conştient de faptul că feedbackul pe care mi-l daţi mă va ajuta să devin mai bun. Aşa că, deşi s-ar putea să nu arăt prea încântat în acest moment, preţuiesc totuşi feedbackul foarte mult şi voi lucra ţinând cont de el”.
 
ŢINE MINTE CĂ NICIUN ŞEF NU E PERFECT

Da, aşa e, poate că şeful tău ar fi putut să-ţi spună lucrul acela într-un mod mai plăcut sau mai plin de înţelegere sau poate că ar fi putut să aleagă un moment sau un loc mai bun, dar încearcă, atunci când devii frustrat, să vezi lucrurile din perspectiva şefului tău:
l Şefii nu au întotdeauna suficient timp ca să-şi clarifice perfect gândurile. Ar fi putut să se gândească mai mult la ceea ce vor să spună, dar atunci ar fi întârziat şi mai mult cu acordarea feedbackului şi, la un moment dat, sunt nevoiţi să facă un compromis şi să renunţe la calitate în favoarea realizării lucrurilor la timp.
l Şefii au la dispoziţie un volum limitat de timp şi de energie, volum pe care trebuie să-l aloce unui număr foarte mare de sarcini. Faptul că îţi acordă feedback reprezintă doar una dintre aceste sarcini şi este foarte probabil să fii doar una dintre multele persoane cărora şeful tău trebuie să le ofere feedback.
l Şefii sunt presați. Bineînţeles că şeful tău ar fi putut să aibă o atitudine care să te facă să simţi că îţi acordă mai mult sprijin, dar, dacă te uiţi la şeful tău cu ceva empatie pentru încărcătura de sarcini pe care o duce în spate, modul acesta de a vedea lucrurile te-ar putea ajuta să-ţi dai seama că, date fiind circumstanţele, şeful tău a făcut un efort lăudabil.
 
NU INTRA ÎN DEFENSIVĂ

Nu discuta niciodată în contradictoriu cu cel care-ţi dă feedback. Nu te concentra pe acea parte din feedback care, chiar în acest moment, nu are niciun sens pentru tine. Preia feedbackul în ideea că îl vei lua în considerare în mod serios şi cu grijă, iar apoi întreabă-te dacă nu cumva există o sămânţă de adevăr în el – dacă nu din punctul tău de vedere, atunci poate din punctul de vedere al şefului tău? În cel mai rău caz, s-ar putea ca această discrepanţă pe care o constaţi să te ajute măcar să-ţi dai seama de faptul că şeful tău abordează situaţia într-un mod diferit de al tău sau să-ţi dai seama că aşteptările tale şi ale managerului tău nu coincid.
Dacă, după ce ai reflectat cu grijă şi ai încercat să vezi lucrurile din perspectiva şefului, tot nu eşti de acord cu feedbackul sau nu îl înţelegi, atunci găseşte un mod constructiv de a-i cere nişte informaţii suplimentare, care să-ţi permită să îl înţelegi mai bine. De exemplu, ai putea spune ceva de genul: „Mi-aţi spus de câteva ori [să fac lucrul acesta în loc să fac lucrul acela]. Sunt recunoscător pentru feedback şi chiar mi-aş dori să lucrez la el, fiindcă, dacă este important pentru dumneavoastră, atunci este important şi pentru mine. Problema este că am o dificultate legată de [explică ce anume nu înţelegi]. Aţi putea să mă ajutaţi în privinţa asta? Aţi putea adăuga câteva cuvinte cu privire la ce anume aşteptaţi de la mine?”
În mod similar, dacă încerci să implementezi feedbackul şefului şi nu reuşeşti să o faci decât parțial, recunoaşte situaţia ca atare. Pentru mulţi, o greşeală confesată este o greşeală redresată.

Citeste continuarea articolului pe Cariereonline.ro.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »

Advertorial

5 sfaturi care iti vor spori vanzarile pe un site de mica publicitate

Un agent imobiliar i-a propus sefului sa publice anunturi cu imobilele pe care le aveauin portofoliu la mica publicitate. Spre uimirea agentului, ... citeste mai multArticolul Saptamanii

5 sfaturi care iti vor spori vanzarile pe un site de mica publicitate

Un agent imobiliar i-a propus sefului sa publice anunturi cu imobilele pe care le aveauin portofoliu la mica publicitate. Spre uimirea agentului, ... citeste mai mult