Ce este mai avantajos, un credit sau un leasing auto?

Ce este mai avantajos, un credit sau un leasing auto? Data: 14 ianuarie 2022   Ora: 09:16 Multe companii care doresc să achiziționeze autoturisme cu scopul dezvoltării afacerii, aleg de cele mai multe ori diferite forme de finanțare pentru a nu investi o mare parte din capital.

Multe companii care doresc să achiziționeze autoturisme cu scopul dezvoltării afacerii, aleg de cele mai multe ori diferite forme de finanțare pentru a nu investi o mare parte din capital. Printre principalele opțiuni de finanțare se numără creditul și leasing auto. Cele două variante sunt similare, principala diferență fiind dreptul de proprietate asupra maşinii.

Ce trebuie să faci? Alege autoturismele potrivite pentru compania ta, iar apoi analizează toate caracteristicile fiecărei forme de finanțare pentru a opta pentru cea convenabilă pentru tine.

Leasing auto

În cazul leasingului financiar pentru autoturisme, compania de leasing este proprietara mașinii până la finalul contractului. Dreptul de proprietate se va modifica după ce achiți valoarea reziduală.

Dacă nu dorești ca la finalul contractului să ai un efort financiar mare, poți include valoarea reziduală în ratele lunare. În acest caz, mașina va intra în proprietatea ta, după plata ultimei rate. Există de asemenea și posibilitatea de a returna bunul, iar în această situație, nu va mai fi nevoie să achiți valoarea reziduală. Este important de precizat faptul că această valoare nu poate depăși 20% din prețul mașinii solicitate.

Ratele pot fi lunare, semestriale sau sezoniere, în funcție de specificul companiei tale. Acestea sunt compuse din cota-parte din valoarea de intrare a bunului – prețul autoturismului fără TVA, rata dobânzii de leasing și TVA aplicată lunar la principal. Rambursarea anticipată se poate face după cel puțin un an de la semnarea contractului de leasing auto, potrivit art. 7, Ordonanța Guvernului nr. 51/1997 modificată.

În ceea ce privește asigurarea bunului, compania de leasing financiar va alege asiguratorul, iar costurile vor fi suportate de către client. Este obligatorie atât polița CASCO, cât și RCA.

Documentația necesară este una simplificată, deoarece ai nevoie doar de un acord de verificare a bazei de date a Centralei Riscului de Credit, ultimul bilanț contabil al firme și o copie după actul de identitate. În urma analizei efectuate, compania de leasing poate solicita și alte documente.

Un avantaj important în cazul unui leasing auto este faptul că nu vei avea nevoie de garanții speciale. Garantarea se va face prin gajarea mașinii solicitate. Un alt avantaj important este faptul că, în cadrul unui leasing auto, ai posibilitatea de a negocia anumite aspecte contractuale, în vederea obținerii unor avantaje referitoare la costuri.

Credit auto

Dacă alegi să achiziționezi autoturismul prin credit auto, vei fi proprietarul bunului încă de la semnarea contractului. Vei avea ulterior responsabilitatea de a plăti în rate lunare valoarea autoturismului și vei avea obligația de a-l asigura FULL CASCO.

Ratele lunare cuprind cota-parte din valoarea de cumparare a bunului – TVA inclus, rata dobânzii și comisioanele aferente creditului.

De asemenea, trebuie să-ți asumi riscul uzurii morale a mașinii și degradarea sa în timp.

Care sunt documentele de care ai nevoie? O copie după actul de identitate, factura utilități, adeverință salariu tip, dar și alte documente care atestă angajamente de plată, precum și factura proformă de la dealer.

În concluzie, atât creditul auto, cât și un leasing auto presupun plata în rate a mașinilor solicitate. Diferența dintre ele se reflectă în dreptul de proprietate asupra autoturismelor, dar și alte aspecte contractuale importante, pe care trebuie să le cunoști pentru a lua cea mai bună decizie pentru compania ta. Astfel, înainte de a alege metoda de finanțare, este important să te informezi în legătură cu toate avantajele și dezavantajele pe care le prezintă fiecare în parte.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »

Advertorial

Un nou studiu GLAMI despre cumpărăturile online de modă: 67% dintre români simt că prețurile articolelor fashion au crescut după începerea războiului din Ucraina

Această nouă inițiativă face parte din Fashion (Re)search, un studiu periodic al obiceiurilor și tendințelor consumatorilor. Datele au fost ... citeste mai multArticolul Saptamanii

Găsirea stilistului potrivit în doar câteva minute cu ajutorul aplicației Stailer

Vizita la saloanele de beauty este deseori necesară, alteori mergem la salon doar din plăcere, pentru a ne relaxa și pentru a face o schimbare cu ... citeste mai mult